Sneeuwval veroorzaakt chaos - geen treinen rond Utrecht en Amsterdam

Chaos op Utrecht Centraal. Foto Twitter / @eising

De sneeuwval heeft vandaag een chaos veroorzaakt op het spoor in het westen en midden van het land. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging die kan oplopen tot meer dan een uur. Rondom Utrecht Centraal en Amsterdam ligt het treinverkeer zelfs helemaal plat.

Twitter avatar NS_online NS online Treinverkeer in de Randstad ontregeld. Geen treinen rond Utrecht en Amsterdam, minder treinen rond Alkmaar,Amersfoort,Rotterdam,Den Haag

De problemen houden naar verwachting tot na 20.00 uur aan, meldt spoorbeheerder Prorail.

Update: lees dit artikel voor de actuele stand van zaken op het spoor en op de wegen.

Van en naar Alkmaar, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Amersfoort rijden minder treinen. De NS verontschuldigt zich op zijn haperende website voor de problemen die nog tot na de spits aanhouden. Er wordt volgens de NS met man en macht gewerkt aan herstel van de problemen, maar een concrete eindtijd is niet in zicht.

Ruim 700 kilometer file

Ook op de wegen veroorzaakt de sneeuw voor enorm oponthoud. Rond drie uur vanmiddag stond er meer dan 800 kilometer file. De ANWB adviseert reizigers om geplande reizen uit te stellen.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWB verkeersinfo 16.55 uur: Er staat nu 700 km file. Het aantal files neemt héél langzaam af. Ons advies je reis uit te stellen blijft van kracht.

De derde dag van februari komt op de vierde plek in de ranglijst van langste files ooit. De langste spits ooit was in 1999. Toen stond er 975 kilometer file op de wegen.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden. In het hele land zijn strooiploegen actief om de wegen berijdbaar te houden. Ook staan sneeuwschuivers gereed die kunnen worden ingezet bij zwaardere sneeuwval. Dit kan volgens Rijkswaterstaat echter niet voorkomen dat soms toch gladheid ontstaat.

Volg voor de actuele situatie op het spoor en op de weg ons liveblog.

    • Lex Boon