Shell zet in op winning schalie-olie in de VS

Energieconcern Shell gaat de komende jaren miljarden dollars investeren in de winning van zogeheten schalie-olie, met name in de Verenigde Staten. Dat heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt.

Schalie-olie is moeilijk te winnen aardolie uit leisteenlagen. Deze ontwikkeling volgt op de revolutie die zich sinds 2005 met name in de VS heeft voltrokken, wat betreft de winning van aardgas uit schalie. Hierdoor is de afhankelijkheid van gasimport sterk gedaald. De VS hopen met de winning van schalie-olie op eenzelfde ontwikkeling.

Maar intussen groeit wel de weerstand tegen deze technologie, omdat de leisteenlagen onder hoge druk gebroken moeten worden om het gas of de olie vrij te krijgen. Dat gebeurt door het inspuiten van water, zand en chemicaliën. In Nederland is de winning van schaliegas onlangs met tenminste een jaar uitgesteld. Er komt eerst een onderzoek naar de mogelijke gevolgen.

In Amerika hebben zo veel bedrijven geïnvesteerd in schaliegaswinning, ook Shell, dat er overproductie is ontstaan. De gasprijzen zijn daardoor sterk gedaald de afgelopen jaren. Shell gaat nu zijn aandacht verleggen naar schalie-olie. Behalve in de VS heeft het kansrijke gebieden opgespoord in Colombia, Argentinië, Oman, Egypte, Turkije en Duitsland.