Ruzie om Elfstedentocht

De Elfstedentocht stond al vast, op 11 februari op de Reschensee, Zuid-Tirol. Tot het begon te vriezen.

Rake omkering van Wiebe Barkey, organisator van de Stichting Alternatieve Elfstedentocht (SAE). Stel dat er in Nederland geen ijs was en het hele peloton marathon schaatsers reisde volgende week naar de Reschensee voor een wedstrijd. Maar de organisatie zou zeggen: in Nederland is het mooier weer, wij zijn naar huis, geen wedstrijd. „Dan zou de wereld te klein zijn”, stelt Barley.

Maar nu vriest het in Nederland wel. De marathonschaatsers zouden na hun wedstrijden op de Oostenrijkse Weissensee – waar Arjen Stroetinga het Open NK won en morgen de Alternatieve Elfstedentocht is – doorreizen naar de Italiaanse Reschensee en het Zweedse Falun voor twee Grand Prix-wedstrijden op natuurijs. Nu wordt de SAE plotseling bedankt voor de moeite om wedstrijden te organiseren. In eigen land naderen NK en klassiekers. Dus keert het hele peloton zondag snel huiswaarts.

Volgens een boze Barkely weigert een aantal ploegen zelfs te betalen voor al geboekte hotels. „Zomaar de Grand Prix laten vallen, de organisatoren, sponsoren, mediapartners en lokale gemeentes in de kou laten staan is onprofessioneel en opportunistisch.” (MS)