Spoedoverleg over zware milieuramp in Hongarije

De Hongaarse minister van Milieu voert vandaag in Roemenië spoedoverleg over de milieuramp in de rivier de Tisza. De Hongaren willen een schadevergoeding van de Roemenen omdat de vervuiling gegenereerd is door een goudmijn in het noordwesten van Roemenië.

Het zwaar met cyanide vergiftigde water bereikt vandaag de Zuid-Hongaarse stad Szeged. In de noordelijker gelegen stad Szolnok werd gisteren de drinkwaterwinning afgesloten toen het rivierwater 3 milligram cyanide per liter water bereikte. De normale waarde is 0,1 milligram per liter.

De cyanidevergiftiging is veroorzaakt door een overstroming bij een goudmijn in de buurt van het Roemeense Baie Mare. Een reservoir waar mijnafval gespoeld werd met cyanide stroomde over, waarop het gif in een rivierstelsel terechtkwam en uiteindelijk in de Tisza stroomde. De eerste metingen in Roemenië gaven een cyanidewaarde van 7,8 te zien. Ruim 700 keer te hoog dus.

De Tisza loopt in het oosten van Hongarije van noord naar zuid en is omgeven door bijzondere natuurgebieden die een belangrijke rol spelen in de jaarlijkse vogeltrek. De cyanidestroom heeft gezorgd voor een ongekende vissterfte in de rivier. De rivier ligt bedekt met een tapijt van dode vissen en experts vrezen dat 95 procent van de visstand vernietigd is. Zij wijzen erop dat in de Tisza vissoorten voorkomen die op de lijst van beschermde diersoorten staan en nu mogelijk voorgoed verdwijnen en vergelijken de vervuiling met die van twee jaar geleden in het Zuid-Spaanse Doñana. In het stroomgebied van de Tisza zijn inmiddels ook veel vogels gestorven.

De goudmijn waar het gif vandaan komt is voor de helft in handen van het Australische Esmeralda. Volgens het Roemeense ministerie van Milieu is vorig jaar herhaaldelijk gevraagd om betere bescherming van de cyanide die bij de mijn gebruikt wordt. Het Australische moederbedrijf ontkent dat. Een woordvoerder zei ook te betwijfelen of de goudmijn de oorzaak is van de vervuiling van de Tisza. ,,Het is zeer onwaarschijnlijk dat er na zo'n lang traject nog zoveel cyanide in het water zit. Er spelen vast ook andere oorzaken mee'', aldus Esmeralda, dat zich kennelijk bezig is in te dekken tegen een enorme schadeclaim. De omstreden goudmijn is gesloten. Volgens Esmeralda is de omvang van de ramp ,,enorm overdreven'' en is er ,,geen sprake van een belangrijk incident''.

    • Renée Postma