Rellen Kairo houden aan, ‘dodental gestegen tot vijf’

Caption: Protesters run from tear gas thrown by police forces during clashes near the Interior Ministry in Cairo, February 3, 2012. Egyptians incensed by the deaths of 74 people in soccer violence, staged protests in central Cairo as the army-led government came under fire for failing to prevent the deadliest incident since the overthrow of Hosni Mubarak. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST SPORT SOCCER) Demonstranten rennen weg voor het traangas voor het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kairo. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

Bij de gewelddadige demonstraties in Kairo zijn vandaag twee betogers overleden door verstikking nadat zij in aanraking kwamen met traangas. Ook overleed een soldaat die gisteren gewond raakte voor het ministerie van Binnenlandse Zaken in het ziekenhuis. Dit brengt het dodental in Egypte als gevolg van de rellen op vijf.

Vannacht kwamen ook al twee demonstranten in havenstad Suez om. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tot nu toe maar de dood van een demonstrant bevestigd, meldt persbureau AFP.

Gisteren gingen duizenden mensen de straat op om hun onvrede te uiten tegen het optreden van de politie na afloop van de competitiewedstrijd tussen de rivaliserende teams Al-Masry en Al-Ahly op woensdag. Zij verwijten de veiligheidsdiensten ervan niet goed opgetreden te hebben en mogelijk de rellen zelf te hebben uitgelokt. Gisteren zouden tussen de vierhonderd en zeshonderd mensen gewond geraakt zijn bij botsingen met veiligheidsdiensten in Kairo, gebaseerd op berichtgeving van het Egyptische ministerie van Volksgezondheid en presbureau AP.

Op en rond het Tahrir-plein in het centrum van Kairo is het nog steeds onrustig. De oproerpolitie heeft traangas ingezet en zou met hagel schieten op demonstranten in de buurt van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat zich dichtbij Tahrir bevindt. Hieronder zouden beelden te zien zijn van Kairo omstreeks 16.45 uur Nederlandse tijd.

Volg de ontwikkelingen in Egypte op het liveblog van Al Jazeera en The Guardian.

    • Hans Klis