Ook hogere rechter wil Kim Dotcom niet vrijlaten

This video grab taken from pool video footage shows Megaupload founder Kim Dotcom, attending the North Shore court in Auckland on January 25, 2012. Dotcom was denied bail in New Zealand, with a judge saying he was concerned the Internet tycoon's vast wealth meant he could flee the country if released from custody. Dotcom, also known as Kim Schmitz, is among seven people indicted by the US Justice Department and FBI accused of "massive worldwide online piracy of numerous types of copyrighted works, through Megaupload.com" and other sites. AFP PHOTO / POOL Dotcom tijdens zijn eerste voorgeleiding in Nieuw-Zeeland, op 25 januari. Foto AFP

Een Nieuw Zeelandse rechter heeft opnieuw bepaald dat Megaupload-oprichter Kim Dotcom niet op borgtocht vrij mag komen. De Duitser zou te vluchtgevaarlijk zijn en mogelijk de benen nemen voor zijn uitleveringsproces.

Eerder al werd borg geweigerd voor Dotcom (38), terwijl de Nederlander Bram van der K. (hoofdprogrammeur van Megaupload) en de Duitse Finn B. eind januari op vrije voeten kwamen na betaling van borg. Zij zijn lang zo vluchtgevaarlijk niet als Dotcom, oordeelde de rechtbank.

Kim Dotcom zou, in navolging van het oordeel van een lagere rechter, volgens het Hogerechtshof van Auckland makkelijk kunnen verdwijnen door zijn toegang tot grote sommen geld, en z’n talent om van identiteit te wisselen. Dotcom zou drie paspoorten met verschillende namen in z’n bezit hebben.

De advocaat van Dotcom (geboren in Duitsland als Kim Schmitz, hij veranderde officieel z’n naam) ziet zijn cliënt niet zo snel vluchten. Het geld waar de rechter over spreekt zou helemaal niet van Dotcom zijn, en bovendien is het aannemen van een nieuwe identiteit helemaal zo makkelijk voor iemand met een opvallende verschijning als Dotcom: de man is 2 meter lang en ruim 130 kilo zwaar.

Op 22 februari dient in Auckland de hoorzitting over de uitzetting van Dotcom. De FBI, spil achter het oprollen van de door hen steevast gelabelde ‘megasamenzwering’, wil Dotcom berechten in een rechtbank in Virginia. De Amerikaanse autoriteiten moeten daar aantonen dat de vermeende criminele handelingen ook in Nieuw-Zeeland als misdaden zouden worden aangemerkt, die minstens twaalf maanden cel zouden opleveren.

Huis Kim Dotcom

Het optrekje van Kim Dotcom, de 'Dotcom Mansion', net buiten Auckland. Foto AFP / Michael BradleyHet optrekje van Kim Dotcom, de 'Dotcom Mansion', net buiten Auckland. Foto AFP / Michael Bradley

‘Dotcom was chef samenzwering’

De Amerikaanse autoriteiten menen dat Dotcom, samen met enkele van zijn medewerkers op 20 januari op verzoek van de Verenigde Staten aangehouden in Nieuw-Zeeland, de leider was van een groep die 175 miljoen dollar binnenharkte met het illegaal kopiëren en distribuëren van muziek, films en ander auteursrechtelijk beschermd werk. De groep wordt verdacht van internetpiraterij, witwassen, auteursrechtenschending en het opzetten van een criminele organisatie.

Dotcom werd op zijn verjaardagsfeest aangehouden in zijn miljoenenvilla buiten Auckland (naar verluidt het duurste huis van Nieuw-Zeeland), waar hij zich op had gesloten in een gebarricadeerde ruimte in z’n huis, een ‘saferoom’, met een geladen jachtgeweer.

Volgens de advocaten van Dotcom bood het bedrijf simpelweg online opslag aan. Dotcom houdt categorisch vol dat hij onschuldig is en gaat z’n uitlevering aanvechten.

Vreemde bezoeken in de gevangenis

De Megaupload-oprichter zegt volgens persbureau Reuters dat hij “vreemde bezoeken” in de gevangenis krijgt. Er zou een man op bezoek zijn geweest die zich voordeed als openbare aanklager, die geld vroeg in ruil voor een positieve hoorzitting rond zijn borgtocht.

Ook de aanklagers betoogden tijdens de hoorzitting dat hij dubieus bezoek in de gevangenis had gekregen. Er zou iemand langs hebben willen komen, die identiteitspapieren voor hem kon vervalsen - wat weer wordt ontkend door Dotcom zelf.

    • Peter van der Ploeg