Prijsvergelijker tandartsen goed voor marktwerking

Prijsvergelijker tandartsen goed voor marktwerking

Bij tandartsen zijn forse prijsverschillen ontstaan sinds de vergoeding voor tandartstarieven per 1 januari zijn vrijgegeven. Een groot deel van de Tweede Kamer pleit voor een zwarte lijst met dure tandartsen.

VWS kan dit voorstel overnemen, maar moet het niet een zwarte lijst noemen maar ‘prijsvergelijker tandartsen’. Hier is een rol weggelegd voor de overheid in de overgang naar een vrije tandartsenmarkt.

Onderdeel van marktwerking is het creëren van een transparante markt. Aangezien tandartsen redelijk gestandaardiseerde en daarmee goed vergelijkbare behandelingen aanbieden, is het eenvoudig om de prijzen met elkaar te vergelijken. Nu vragen sommige tandartsen fors hogere tarieven dan andere tandartsen. Dat is niet erg, maar juist onderdeel om te komen tot marktwerking.

De enige manier om dit door de markt zelf te laten corrigeren, is door niet in te grijpen maar juist inzicht te bieden in het aanbod en de prijzen. De minister heeft alvast de oppositie mee in haar plannen voor het doorvoeren van marktwerking.

Martin van Eeken

Partner ConQuaestor Gezondheidszorg