Postbode Jens strijdend tegen meedogenloze kou

Jón Kalman Stefánsson: Het verdriet van de engelen. Vertaald uit het IJslands door Marcel Otten. Anthos, 325 blz. € 21,95 ****

‘Ze leunen tegen de schuilplek, een rots gepantserd in ijs. [...] De sneeuw klapt in hun gezicht als koude handen die raak slaan.’ Aldus een van de vele, vele beschrijvingen van sneeuw en ijs in de roman Het verdriet van de engelen van de IJslandse auteur Jón Kalman Stefánsson (Reykjavik, 1963). Voor de IJslanders zijn sneeuwvlokken ‘tranen van de engelen.’ Aan dit beeld heeft Kalman de titel voor zijn roman ontleend, toegewijd en prachtig vertaald door Marcel Otten.

Kalman is geen auteur van spannende boeken in de betekenis van veel actie, volop handeling. Feitelijk gebeurt er weinig in zijn romans, en toch slepen ze de lezer mee. Het verdriet van de engelen telt slechts twee hoofdpersonen, een naamloze jongen en de postbode Jens. De jongen draagt een groot verdriet met zich mee: zijn beste vriend kwam om tijdens een ijzige boottocht. Om zijn rouw te overwinnen zoekt hij vriendschap met de postbode, een oersterke, zwijgzame man die op de meest afgelegen plekken brieven en pakketten brengt. Ze krijgen opdracht post te gaan bezorgen op het zogenaamde Winterstrand, een van de onherbergzaamste plekken van IJsland. Jens’ voorgangers faalden in de missie: ze vroren dood, raakten bedolven door hevige sneeuwval.

De opdracht het Winterstrand van post te voorzien heeft een mysterieuze ondertoon. Is postbode Jens van zins een tergende zelfmoord tegemoet te gaan, met de tedere jongen in zijn kielzog? Is hij, zoals de jongen denkt, ‘een doorgedraaide hufter’ die zijn gezelschap de dood in sleurt? We komen er niet achter. Dat is precies de intentie van de auteur.

Jens ondergaat het sneeuwlandschap met die onophoudelijk woedende sneeuwstorm als een levend personage, ‘alsof het een menselijk wezen is dat hij op de knieën moet dwingen, alsof het gaat om leven of dood.’ In deze animistische natuurbeleving is de witte wereld hard en wreed. Een enkele maal vindt het tweetal onderdak bij een boerderij, waar licht brandt en warmte is. Maar ze blijven nooit lang in de veilige beschutting. Voort gaan ze weer, de onheilspellende en meedogenloze winterkou in. Slapen betekent de dood. De vermoeidheid kruipt in hun lichaam, totdat ze uiteindelijk aan de aarde lijken ontstegen.

    • Kester Freriks