Pechtold in boek over PVV: Henk en Ingrid bestaan niet

Den Haag:27.11.7 D66-fractievoorzitter Pechtold. © foto Roel Rozenburg
Den Haag:27.11.7 D66-fractievoorzitter Pechtold. © foto Roel Rozenburg Pechtold: Henk en Ingrid bestaan niet. Foto NRC / Roel Rozenburg

Henk en Ingrid bestaan niet. De PVV-stemmers vormen een diverse groep met sterk uiteenlopende politieke opvattingen. De onvrede onder PVV’ers heeft ook verschillende oorzaken.

PVV-stemmers komen uit alle hoeken: VVD, PvdA, christelijke partijen

Dat concludeert D66-leider Alexander Pechtold in een boek dat vandaag verschijnt. Voor het boek, getiteld Henk, Ingrid en Alexander, had hij dertien uitvoerige gesprekken met PVV-stemmers.

“Voorheen hebben ze op verschillende partijen gestemd. Een aantal van mijn gesprekspartners heeft een VVD-achtergrond en vindt de belastingen te hoog en de straffen te laag. Anderen maken zich zorgen over de kwaliteit van de gezondheidszorg en over werk en inkomen.”

Geert Wilders premier? Dat is een stap te ver

Sommigen stemden vroeger juist PvdA, anderen hebben een christelijke achtergrond en stemden vroeger op CDA of SGP. Die laatste groep lijkt de meeste moeite met de islam te hebben, aldus Pechtold. Wat hem bij zijn gesprekspartner opviel is de grote afkeer van de PvdA. Ook merkte hij dat een aantal PVV-stemmers niet wil dat Geert Wilders premier wordt. “Dat is een stap te ver”, zegt één van hen.

Pechtold: simplistische, populistische politiek leidt tot niets

Pechtold voerde volgens hemzelf boeiende en verhitte gesprekken.

“Ik voel de behoefte de anderen te laten zien dat simplistische, populistische politiek tot niets leidt. Mijn grote zorg is dat we na een periode van rechts populisme doorschieten naar het economisch populisme van links.”

Alleen door het democratische debat “scherp en met lef te voeren (…) komen we uit de houdgreep van het populisme”.

Omdat hij zelf meer een spreker dan een schrijver is, liet hij de gesprekken en zijn gedachten erover optekenen door publicist Bart Snels, voorheen woordvoerder van GroenLinks-leider Femke Halsema.

Lees meer over het boek van Pechtold vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie (uiterlijk 16.00 uur online).