Paumen wereldhockeyster van het jaar

Maartje Paumen is gisteren in het Argentijnse Rosario door haar collega’s verkozen tot beste hockeyster van de wereld in 2011. Voor de aanvoerder en strafcornerspecialist van het Nederlands vrouwenelftal – die volgens de televisiebeelden zichtbaar geëmotioneerd de prijs in ontvangst nam – is het de eerste uitverkiezing tot ’s werelds beste. Ze werd in 2008 verkozen tot het grootste talent.

Paumen (26) won vorig jaar met Nederland zowel het Europees kampioenschap als de Champions Trophy. De uit Geleen afkomstige speelster veroverde bovendien de landstitel met Den Bosch. Paumen had gisteren een belangrijk aandeel in de eenvoudige 3-0 zege op Nieuw-Zeeland bij het landentoernooi om de Champions Trophy. Nederland plaatste zich mede door een benutte strafcorner van Paumen voor de halve finale.

Collega-international Naomi van As was in 2009 de laatste Nederlandse hockeyster van het jaar. De speelster van Laren moest die uitverkiezing toen delen met de Argentijnse Luciana Aymar, die de prestigieuze titel de afgelopen vier keer won.

Nederland speelt met Paumen en Van As morgenavond om een finaleplaats tegen Argentinië, dat gisteren in de kwartfinale voor eigen publiek China versloeg. Het duel tegen het gastland is een revanchewedstrijd voor de met 3-1 verloren WK-finale in 2010. Rosario was ook toen speelstad. Die kansloze nederlaag betekende achteraf het einde van het dienstverband van de vorige bondscoach Herman Kruis.