Over architectuur moet een architect schrijven

Over architectuur moet een architect schrijven

NRC Handelsblad heeft er twee heuse architectuurexperts bij. Ze zijn promovendi aan de faculteit der rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden en hebben al voor de tweede keer een halve bladzijde met hun mening over architectuur mogen vullen (Opinie, 28 januari).

Het is al erg genoeg dat ’s lands meest gerespecteerde krant gewoonlijk maar één architectuurjournalist aan het woord laat. Blijkbaar is er geen ruimte voor freelance journalisten of architectuurcritici, maar wel voor de mening van twee promovendi uit een ander vak.

De artikelen van Baudet en Rijpkema zijn pure polemiek en hebben niets aan een serieuze architectuurdiscussie toe te voegen. Al in hun eerste stuk van 5 november (‘Fuck de context? Fuck de Koolhaas!’) was er sprake van „de Koolhaaskloon Jo Coenen”. Zo architectuurblind kan niemand zijn. Nu hebben ze hun mening over de aanbouw van het Stedelijk Museum mogen uiten. Het mist vooral iedere nuancering en de gebezigde ironie is een schamele dekmantel voor onwetendheid.

Wat kwalificeert deze heren om over architectuur te schrijven? Of mag ik volgende week mijn mening over hersenchirurgie op een halve pagina uiten? Daar heb ik ook helemaal geen verstand van.

Anneke Bokern

Architectuurjournalist, Amsterdam