Conservatieve oppositie wint bij parlementsverkiezingen Koeweit

Oppositiekandidaat Msallam al-Barrak (midden) viert de overwinning met aanhangers. De islamitische oppositie heeft de meerderheid van de zetels gewonnen bij de parlementsverkiezingen. Foto AFP / Yasser Al-Zayyat

Bij de parlementsverkiezingen in Koeweit hebben oppositiegroepen een stevige winst geboekt. Het lijkt daarmee waarschijnlijk dat de bewegingsvrijheid van de pro-westerse regering beperkt wordt. Er zit nu in elk geval geen enkele vrouw meer in het parlement.

De regering van Koeweit nam eind november ontslag na aanhoudend protest van de oppositie. Die eiste het aftreden na het harde optreden tegen betogers en een vermeend corruptieschandaal waar vijftien van de vijftig parlementsleden bij betrokken zouden zijn geweest. Begin december werd het parlement ontbonden en werden er verkiezingen uitgeschreven.

De Koeweitse islamisten, wier visie overeenkomt met die van de Moslim Broederschap in Egypte, kregen veertien zetels. Twintig zetels gingen naar politici die de belangen van de stammen behartigen. Daarmee heeft het conservatieve blok een duidelijke meerderheid in het vijftig zetels tellende parlement gekregen.

De liberalen en de sjiieten, die over het algemeen partij kiezen voor de emir van Koeweit, Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah, kregen opgeteld zestien zetels. Slechts een minderheid van de zetels is dus nu nog in handen van de regeringsgezinden. In het vorige parlement waren de vijftig zetels ongeveer gelijk verdeeld over de voor- en tegenstanders van de regering.

De uitkomst benadrukt nog eens de groeiende druk op de heersende familie van Koeweit. Door de verkiezingswinst krijgt de oppositie meer zeggenschap over de plannen van de emir en zijn getrouwen.

    • Peter Zantingh