Nu definitief: turnbond kiest voor Epke Zonderland op Olympische Spelen

Holland's Epke Zonderland performs on the rings during a Men's qualification of the Artistic International Gymnastics London 2012 Olympic qualifier, a part of the London Prepares series of test events, at the North Greenwich Arena in London, on January 10, 2012. AFP PHOTO / BEN STANSALL Epke Zonderland vorige maand aan het werk in Londen. Foto AFP / Ben Stansall

Epke Zonderland en niet Jeffrey Wammes wordt door de turnbond KNGU voorgedragen voor de Olympische Spelen in Londen. Bij de vrouwen wordt de voorkeur gegeven aan Wyomi Masela boven Céline van Gerner. Dat is gisteravond door interim-topsportmanager Ad Roskam besloten. Hij is geadviseerd door een commissie die bestond uit alle trainers van de turners, de consulent topsport en een jurylid.

NRC-sportredacteur Henk Stouwdam:

Zonderland kreeg de voorkeur op basis van zijn prestatieprofiel op Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen, wereldbekerwedstrijden en het olympisch Testevent van een maand geleden in Londen. Van alle behaalde scores in de wedstrijden in de afgelopen twaalf maanden op de diverse toestellen heeft Zonderland volgens Roskam vaker hoogwaardige resultaten geboekt dan Wammes. De behaalde scores zijn hierbij gerelateerd aan de laatste wereldkampioenschappen, vorig jaar najaar in Tokio.

De keuze is opvallend omdat Zonderland tijdens het olympisch kwalificatietoernooi vorige maand in Londen nog geen vormbehoud heeft getoond, schrijft persbureau Novum. Topsportmanager Roskam zei in januari van wel, al was dat op een ander onderdeel dan waarop hij zich had gekwalificeerd.

Gisteren zei KNGU-voorzitter Jos Geukers dat dat onzin was en vormbehoud moet worden getoond op het onderdeel waarvoor kwalificatie was behaald. De man uit Lemmer moet tijdens een wereldbekerwedstrijd of het EK nog een score van 14.500 punten op het rek neer te zetten

Bij de vrouwen wordt gekozen voor Masela terwijl Van Gerner lang als de beste Nederlandse turnster gold. Masela’s onderdeel sprong wordt internationaal als minder zwaar bezet gezien door de KNGU en daardoor heeft zij meer kans op een finaleplaats. Van Gerner kon door een blessure nog geen vormbehoud tonen. Zij moet nog een score van minimaal 14.166 punten neerzetten op de balk.

Wammes en Van Gerner worden als reserve voorgedragen.

    • Marije Willems