De rellen zijn weer begonnen in Kairo, dus draait Tahrir Supplies op volle toeren

Caption: An Egyptian protester, wounded during clashes with security forces near the Interior Ministry, receives medical treatment at a field hospital in downtown Cairo, Egypt, Friday, Feb. 3, 2012. A volunteer doctor says police and protesters angry over a deadly soccer riot have clashed for the second day in the Egyptian capital, and that one man died in the latest violence. (AP Photo/Amr Nabil)
Caption: An Egyptian protester, wounded during clashes with security forces near the Interior Ministry, receives medical treatment at a field hospital in downtown Cairo, Egypt, Friday, Feb. 3, 2012. A volunteer doctor says police and protesters angry over a deadly soccer riot have clashed for the second day in the Egyptian capital, and that one man died in the latest violence. (AP Photo/Amr Nabil) Een gewonde Egyptische demonstrant wordt in een geïmproviseerd veldhospitaal in Kairo behandeld aan zijn wonden. Foto AP / Amr Nabil

Nu de demonstraties in Kairo weer zijn opgelaaid en het tot gewelddadige botsingen is gekomen met veiligheidsdiensten, schakelen de Egyptische activisten weer over in hun revolutionaire modus. Daar hoort ook het instellen van een eigen systeem van dienstverlening en medische hulp bij. Organisatie Tahrir Supplies daarom weer draait op volle toeren.

Er zijn mensen die vechten op en rondom het Tahrir-plein en mensen die helpen. Tahrir Supplies organiseert sinds de revolutie vorig jaar de medische hulpverlening aan gewonde demonstranten via email en social media. Op hun twitter-account stuurt zij de vrijwilligers aan die per brommer de geïmproviseerde veldhospitalen voorziet van bijvoorbeeld medicijnen en verband. Ook kunnen gewonde activisten om hulp vragen en artsen in de buurt vinden. Daarnaast accepteert Tahrir Supplies donaties in de vorm van medische apparatuur, medicijnen en voedsel.

Twitter avatar mflakah Marie-France Lakah Needed : bread - tuna - water - juices - milk - blankets and meds @macdonalds marghany for the different FHs in #tahrir @TahrirSupplies

Op hun site distantiëren de (anonieme) medewerkers zich van enige politieke betrokkenheid bij de demonstraties en rellen tegen het Egyptische veiligheidsapparaat, al laat onze correspondent in Kairo weten dat dit zeker wel mensen zijn “die in de zaak geloven”. Tahrir Supplies:

‘We are a group of Egyptians who got together to help Field Hospitals (FHs) in caring for the injured in Tahrir. The purpose of this initiative is to save people time and effort. Many wanted to help by sending supplies and others by delivering them. Our role is to provide a platform to exchange information between those who go to Tahrir and those who are sympathetic but cannot go themselves for one reason or another, yet would like to help FHs there. We are not an organization. We are not funded by anyone. This has nothing to do with politics…it’s about help saving lives.’

Kijk hieronder mee naar de activiteit van Tahrir Supplies in Kairo:


    • Hans Klis