Bijna 800 km aan files door sneeuw - treinverkeer verstoord

De sneeuwval leidt tot chaos op de wegen en op het spoor. De ANWB meldt dat er momenteel 770 kilometer aan files op de Nederlandse snelwegen staat. Daarmee staat deze spits volgens de ANWB nu op plek 5 in de file top 10 aller tijden. Ook het trein- en vliegverkeer zijn verstoord.

Sinds 11 uur rijdt de NS op een aantal trajecten in de Randstad met minder Sprinters. Foto NRC / Arjan de Jongh

De sneeuwval leidt tot chaos op de wegen en op het spoor. De ANWB meldt dat er momenteel 794 kilometer aan files op de Nederlandse snelwegen staat. Daarmee staat deze spits volgens de ANWB nu op plek 5 in de file top 10 aller tijden. Ook het trein- en vliegverkeer is verstoord.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladheid op de wegen. Vooral in Friesland, Noord-Holland en het midden van het land kampt het verkeer met forse vertragingen. Onder meer op de A1, A4, A6, A9, A28 en A44 staan files.

De ANWB meldde zojuist op Twitter:

Twitter avatar ANWBverkeer ANWB verkeersinfo Automobilisten van Nederland, er is één troost: Jullie staan nu al in DE FILE TOP TIEN

Een verslaggever van RTV Utrecht:

Twitter avatar Jilnow Jildou van Opzeeland VID spreekt over noodsituatie op A28. Grip 1 omdat er een monsterfile van 50 km staat.

Ongelukken door gladheid

De gladheid zorgde op verschillende plekken al voor forse ongelukken. Zo knalden op de A6 richting Lelystad vijftien auto’s op elkaar. Er vielen geen gewonden. Ook op de A28 van Zwolle richting Amersfoort was het raak. Daar vond rond 13.00 uur een kettingbotsing plaats, waarbij circa tien auto’s betrokken zouden zijn. Bij dit ongeval is een gewonde gevallen, meldt de politie.

Een woordvoerder van de ANWB stelt tegenover persbureau Novum dat Nederland pech heeft dat de sneeuw op vrijdag valt.

“Dan komt de spits al rond 13.00 uur op gang. Had de sneeuw op een woensdag gevallen, dan was het verhaal heel anders geweest.”

De ochtendspits had weinig last van de sneeuw.

NS rijdt met minder sprinters

Ook de NS ondervindt problemen door de sneeuw. Op meerdere trajecten zijn storingen. Van en naar Amersfoort en Weesp en tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee, Amsterdam Centraal en Lelystad Centrum en tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal is sprake van een wisselstoring. Reizigers moeten op deze trajecten rekening houden met vertragingen van tussen een kwartier en meer dan een uur.

Verder is sprake van een defecte trein tussen Utrecht en Schiphol. Ook daar bedraagt de vertraging ruim een uur. Tussen Schiphol en Hoorn en Heerhugowaard en Hoorn zijn vertragingen van een kwartier tot meer dan een uur vanwege ‘diverse oorzaken’. Spoorbeheerder Prorail verwacht de meeste problemen voor 17.00 uur opgelost te hebben.

Sinds 11 uur rijdt de NS op een aantal trajecten in de Randstad met minder Sprinters. De Intercity’s rijden bijna overal zoals gebruikelijk.

De NS meldt:

Met deze aanpassingen in de dienstregeling willen we filevorming op het spoor voorkomen en de kans verkleinen dat het treinverkeer vastloopt. Wel wordt het hierdoor, vooral in de spits, drukker in de treinen en kan uw reis langer duren.

Trajecten waar vanaf 11 uur minder Sprinters rijden:

  • Den Haag Centraal – Gouda Goverwelle
  • Den Haag Centraal – Dordrecht
  • Rotterdam Centraal – Maassluis West
  • Breukelen – Utrecht
  • Hoofddorp – Leiden Centraal
  • Amsterdam Centraal – Uitgeest

Trajecten waar in de avondspits minder Sprinters rijden:

  • Veenendaal Centrum – Utrecht
  • Breukelen – Amsterdam Centraal
  • Leiden Centraal – Alphen a/d Rijn
  • Rotterdam Centraal – Gouda Goverwelle

Tussen Amsterdam Centraal en Enkhuizen rijden in de avondspits minder Intercity’s.

Ook vliegverkeer ernstig verstoord door sneeuwval

Naast problemen op de weg en op het spoor ondervindt ook het vliegverkeer hinder van de sneeuwval. Op Schiphol zijn al zeker tientallen aankomende en vertrekkende vluchten vertraagd, maar een woordvoerder van de luchthaven zegt tegenover Novum geen exacte aantallen te kunnen geven. De gemiddelde vertraging bedraagt een half uur.

De woordvoerder spreekt van een “sterk gereduceerde capaciteit”.

“We kunnen momenteel per uur minder aankomende en vertrekkende vluchten verwerken.”

Schiphol raadt passagiers aan om de sites van de luchtvaartmaatschappijen in de gaten te houden voor actuele informatie.
Op Rotterdam The Hague Airport lijkt de overlast vooralsnog mee te vallen en is slecht sprake van een vertraagde vlucht. Ook in Eindhoven is nog niet veel vertraging.

Aangezien verwacht wordt dat de sneeuwbuien in de loop van de middag wegtrekken, denkt Schiphol dat de problemen later vandaag zijn opgelost.

KNMI waarschuwt voor extreem weer

Het KNMI waarschuwde eerder op de dag voor extreem weer. Voor de provincies Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland is code oranje afgegeven.

Op dit moment trekken sneeuwbuien vanuit het noorden het land over. De sneeuw trekt naar het midden, zuiden en zuidwesten, meldt het KNMI. De meeste sneeuw wordt in het westen verwacht. Er is volgens het weerinstituut een kans van 60 procent dat op veel plaatsen 3-5 centimeter, lokaal 5-10 cm valt. Hierbij wordt het glad.

En het winterweer is voorlopig nog niet voorbij. NOS-weerman Gerrit Hiemstra meldde zojuist op Twitter:

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra De nieuwe #pluim: het blijft #winters t/m volgende week zaterdag! Ziet er goed uit (voor winterliefhebbers).

Bekijk foto’s van het winterweer op Nufoto.