Meeslepende show Black Keys

The Black Keys, 1/2 Klokgebouw Eindhoven.

Een tweemansband zijn The Black Keys strikt genomen niet meer, want live laat het Amerikaanse bluesrockduo zich bijstaan door een bassist en een organist. Toch past de muziek van gitarist Dan Auerbach en drummer Patrick Carney in de nog jonge traditie van tweepersoonsbands als The White Stripes, met robuuste drums en vullende fuzzgitaarpartijen.

Langzaam maar zeker sluipt er steeds meer pop in hun rootsmuziek, mede dankzij producer Danger Mouse die hun laatste album El Camino met kop en schouders boven hun eerdere werk deed uitsteken. Carney en Auerbach verklaarden dat ze beïnvloed zijn door de Britse glamrock van T. Rex en David Bowie. Dat is goed te horen in hun liveset die swingender en toegankelijker is geworden dan de rauwe hakketakmuziek van de vroegere shows. Het hammondorgel vulde de gaten en voegde een soulgevoel toe aan Auerbachs dwingende knauwstem die soms met een megafooneffect werd versterkt.

In het Eindhovense Klokgebouw kregen The Black Keys het hele publiek mee met hun opzwepende rockmuziek, geholpen door het feit dat ze met songs als Tighten up en Lonely boy een aantal hits in huis hebben. Met zijn drumstel prominent aan de voorste rand van het podium is Carney de grote gangmaker, uittorenend boven zijn trommels en inspelend op de golfbewegingen in het publiek. Muzikaal waren The Black Keys al langer goed op elkaar ingespeeld; nu weten ze ook hoe ze er een meeslepende show van kunnen maken.

    • Jan Vollaard