Luxegoederen doen het goed in recessie

Luxegoederenproducent LVMH heeft een uitstekend jaar achter de rug. Mooie spullen blijven ook in moeilijke tijden gewild. En nieuwe rijken in Azië laten graag hun geld zien.

Eurocrisis, lage rentestanden of wereldwijde economische onzekerheid, het kan LVMH allemaal niet deren. De grootste producent van luxegoederen ter wereld rapporteerde gisteren uitstekende jaarcijfers. Het bedrijf wist over 2011 wereldwijd een omzet van 24 miljard euro te realiseren en boekte een winst van 3 miljard euro. Dat zijn toenames van respectievelijk 16 procent en 34 procent ten opzichte van 2010. LVMH verhoogt het dividend dat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders naar 2,60 euro per aandeel, een toename van bijna 24 procent ten opzichte van vorig jaar.

Het Franse Louis Vuitton Moët Hennessy, beter bekend als LVMH, bedient met merken als Louis Vuitton (mode) Dom Pérignon (champagne), Christian Dior (parfum) en Bulgari (sieraden) vooral het vermogende segment van de consumentenmarkt. Dat segment hield wereldwijd tijdens de financiële crisis eventjes de hand op de knip maar laat het geld nu weer rollen, blijkt uit de cijfers van LVMH. Na een klein dipje in 2008 groeide de omzet van het bedrijf wereldwijd jaarlijks met dubbele cijfers. Ter vergelijking: modeketen H&M, dat zich richt op het middensegment van de consumentenmarkt, zag zijn omzet in 2011 met 3 procent dalen.

De recessiebestendigheid van LVMH is niet aan beleggers voorbijgegaan. Sinds 2009 is de beurswaarde van LVMH verdrievoudigd.

Toch zijn de prestaties van LVMH niet over de hele linie geweldig. Vooral producten zoals horloges en kleding verkopen goed, terwijl parfums en sterke dranken achterblijven. LVMH’s nieuwe aanwinst Bulgari bleek dus een goede investering. LVMH nam de horlogemaker vorig jaar over voor ruim 6 miljard euro. Bulgari zag dit jaar de verkopen prompt met 23 procent stijgen.

Ook kleding- en tassenmerk Louis Vuitton bleef sterk presteren en was goed voor bijna de helft van de totale omzet. De marges op tassen van Louis Vuitton bedragen ruim 40 procent. Daarmee zijn tassen veruit de meest winstgevende van alle LVMH-producten.

Verder presteert LVMH wisselend op verschillende plaatsen in de wereld. Zo profiteert het veel van de nieuw vergaarde rijkdom in opkomende landen. Nieuwe rijken in Azië en het Midden-Oosten laten graag hun geld zien. In China gaan de damestassen, parfums en horloges van LVMH als warme broodjes over de toonbank. Het bedrijf zag in het oosten de omzet dan ook met 27 procent stijgen. Die regio is nu de grootste afzetmarkt: Aziatische inkomsten bedragen inmiddels 35 procent van de totale omzet.

Het prille economische herstel in de Verenigde Staten was ook goed nieuws voor het bedrijf. LVMH’s verkopen namen daar toe met 22 procent.

Europa is de minst snelgroeiende markt. De economische tegenwind maakt zelfs rijke consumenten huiverig om de flessen Dom Pérignon open te trekken. Hoewel Europa vorig jaar nog steeds goed was voor 33 procent van de omzet, groeide het concern in deze regio met slechts 7 procent. Het bedrijf speelt actief in op deze verschuiving door vooral nieuwe winkels te openen in de opkomende landen en in de Verenigde Staten.

Topman Arnault sprak gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers de verwachting uit dat 2012 ook een goed jaar voor het concern wordt, ondanks de aanhoudende economische onzekerheid in Europa. Het merendeel van de omzet en de winst wordt immers buiten het continent behaald, benadrukte hij.

    • Jesse Groenewegen