La S. zwijgt over Holleeder

Kroongetuige Peter la S. wil geen verklaring meer afleggen over Willem Holleeder, nu die vorige week is vrijgelaten. Dat heeft hij gisteren gezegd in het Passageproces, de grote rechtszaak over liquidaties die al drie jaar loopt in de extra beveiligde dependance van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

De 47-jarige La S. zei te vrezen voor de veiligheid van zijn naasten nu Holleeder vrij man is. Zijn eerdere verklaringen over Holleeder trekt hij niet in. Daarin stelt La S. dat Holleeder opdracht gaf tot liquidaties in de onderwereld.

Dát die verklaringen bestonden, heeft het Openbaar Ministerie tot eind vorig jaar stilgehouden. Dit leidde tot grote woede bij de advocaten van de andere verdachten, omdat zij vinden dat de informatie in de kluis van het OM ontlastend is voor hun cliënten.

Advocaat Nico Meijering vindt dat zijn cliënt Dino S., ook verdachte in de Passagezaak, opnieuw in zijn verdediging wordt geschaad door de weigering van La S. om vragen te beantwoorden over die verklaringen. Hij wil dat de rechtbank La S. gijzelt. De rechtbank wees dat verzoek donderdag af omdat La S. al vastzit. De kroongetuige wordt er zelf van verdacht vastgoedhandelaar Kees Houtman in 2005 te hebben omgebracht.

In totaal telt het Passageproces elf mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij in totaal veertien liquidaties, waaronder die op kroegbaas Thomas van der Bijl.

De rol van kroongetuige La S. zorgt steeds opnieuw voor discussie in het moeizame verlopende proces. Hij heeft nog altijd geen overeenstemming met justitie over het getuigebeschermingsprogramma waarin, hij in ruil voor zijn getuigenis, geplaatst zal worden. Hij heeft meermalen gedreigd zijn getuigenis in te trekken als zijn wensen niet worden ingewilligd.

Het OM hoopt dat het de eisen in het Passageproces volgende maand kan formuleren. Aanstaande maandag staat een nieuwe zittingsdag op het programma.