Kortkolom buitenland

Britse minister loog over snelheidsboete

Londen. De Britse minister van Energie en Milieu, Chris Huhne, heeft ontslag genomen nadat hij is aangeklaagd wegens het misleiden van justitie. Huhne, een steunpilaar van de Liberaal-Democratische vicepremier Nick Clegg, werd in 2003 door een snelheidscamera gesnapt toen hij te hard reed, maar zei dat ‘iemand anders’ achter het stuur zat. Zo voorkwam hij dat hij zijn rijbewijs kwijtraakte. De leugen kwam in 2010 aan het licht toen zijn ex-vrouw in The Sunday Times vertelde dat zij zijn strafpunten had overgenomen – ook zij is aangeklaagd. (NRC)

Marine Le Pen vecht kieswet Frankrijk aan

Parijs. Presidentskandidaat Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National heeft succes geboekt in haar strijd tegen de Franse kieswet. Rechters besloten dat de Conseil Constitutionnel, die over de grondwet waakt, zich met spoed moet buigen over haar bezwaar tegen de regel dat kandidaten alleen aan de presidentsverkiezingen mogen meedoen als vijfhonderd gekozen bestuurders hen steunen. Le Pen vreest dat ze dit niet haalt. Haar partij heeft door het kiesstelsel weinig vertegenwoordigers en die van andere partijen werken niet mee. Le Pen kan volgens peilingen bij de verkiezingen in april president Sarkozy verslaan. (AP, Reuters)

Boete Scientology in Frankrijk voor fraude

Parijs. Een Franse rechtbank heeft gisteren het hoger beroep van Scientology verworpen tegen een boete van 600.000 euro en een veroordeling wegens oplichting. Het Hof van Beroep in Parijs gaf vijf mensen gelijk die eind jaren negentig klachten indienden tegen Scientology omdat die hen tienduizenden euro aftroggelde voor persoonlijkheidstesten en vitaminekuren. In Frankrijk is Scientology niet erkend als kerk. (Reuters)

Oppositie Koeweit wint parlementsverkiezing

Koeweit. De door moslim-fundamentalisten gedomineerde oppositie in Koeweit heeft gisteren in de parlementsverkiezingen 34 van de 50 zetels veroverd. Sunnitische fundamentalisten kregen er 23, tegen 9 in het huidige parlement. Fundamentalisten zijn op het moment in de hele Arabische wereld populair. De oppositie, die 20 zetels had, bestaat verder uit shi’ieten en liberalen. Alle vrouwelijke kandidaten werden verslagen, onder wie de vier huidige parlementsleden. De emir van Koeweit benoemt de premier, altijd een nabij familielid. (AFP, Reuters)

Iran brengt satelliet in baan om de aarde

Teheran. Iran zegt vanochtend vroeg met een succes een experimentele microsatelliet in een baan om de aarde te hebben gebracht. Volgens het officiële persbureau IRNA moet de satelliet onder andere gegevens verzamelen over weeromstandigheden. Het is de derde satelliet die Iran sinds 2009 in een baan om de aarde heeft gebracht. In het Westen wekt het Iraanse ruimteprogramma zorg omdat met dezelfde technologie nucleaire wapenkoppen kunnen worden afgeschoten. (AFP)

Meer dan 100 doden door kou Oost-Europa

Rotterdam. In het oosten van Europa zijn door de kou van de afgelopen week al zeker 123 mensen om het leven gekomen. In veel gevallen gaat het om daklozen. In Oekraïne kwamen alleen al gisteren twintig mensen om het leven, in Polen negen en in Roemenië acht. Op sommige plaatsen kwam het kwik niet boven de min dertig graden uit. Vooral op de Balkan is bovendien veel sneeuw gevallen. Delen van Servië zijn daardoor nauwelijks nog bereikbaar. (NRC)