Kortkolom binnenland

Geen nieuw onderzoek Deventer moordzaak

Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt geen nieuw onderzoek in naar de zogeheten Deventer moordzaak. In het boek Leugens over Louwes, dat afgelopen december verscheen, beargumenteert emeritus hoogleraar Ton Derksen dat fiscaal jurist Ernest Louwes ten onrechte is veroordeeld voor de moord in Deventer in 1999. De rechters zouden misleid zijn door het OM en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Volgens het OM zijn alle genoemde feiten al besproken in de rechtszaal. Ook volgens het NFI biedt het boek „geen nieuwe inzichten”. Louwes’ advocaat wil dat de Hoge Raad de zaak toch heropent, maar dan op grond van nieuw DNA-onderzoek. (NRC)

Bouw Buchenwald-hek definitief van de baan

Zandvoort. De kunstverzamelaar en zakenman die een omstreden hek wilde plaatsen bij zijn landgoed in Zandvoort, ziet daarvan af. Dat heeft hij gisteren gezegd tegen de burgemeester van Zandvoort. Het ontwerp van het hek riep sterke associaties op met dat van het naziconcentratiekamp Buchenwald. Een omstreden onderdeel van het ontwerp was een bel met de Latijnse inscriptie suum cuique. In het Duits betekent dat Jedem das Seine, een tekst die bij de poort van Buchenwald hing. (Novum)

Marineschip wordt ruim 25 mln duurder

Den Haag. Het logistieke ondersteuningsschip dat defensie in bestelling heeft, valt 24,7 miljoen euro duurder uit dan de 383 miljoen euro die ervoor was uitgetrokken. Dat liet minister Hillen (Defensie, CDA) gisteren de Tweede Kamer weten. Het grootste deel van de stijging is het gevolg van rekenfouten. Ook blijkt meer staal nodig dan voorzien en is extra geld nodig voor medische voorzieningen. Het ‘Joint Services Ship’ gaat nu 407,9 miljoen euro kosten. Hillen verwacht dat het in 2014 wordt opgeleverd. (Novum)

Amsterdammers: doe de kroning in onze stad

Amsterdam. De meeste Amsterdammers willen de kroning van Willem-Alexander in Amsterdam, met een groot feest in de stad. Máxima’s vader Jorge Zorreguieta mag daarbij niet aanwezig zijn. Dat blijkt uit onderzoek dat het bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente heeft uitgevoerd op verzoek van Het Parool. Van de ondervraagden vindt 55 procent dat Zorreguieta niet aanwezig mag zijn. Eén op de tien maakt het niets uit. 65 procent vindt dat Willem-Alexander klaar is om zijn moeder op te volgen. (NRC)