Human Rights Watch: ‘Libische diplomaat doodgemarteld’

Anti-Gadaffi strijders in het Libische Sirte. Foto Reuters / Thaier al-Sudani

Een Libische diplomaat die als ambassadeur in Frankrijk werkte is door foltering om het leven gekomen nadat hij gevangen was genomen door militieleden in Tripoli. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Dr. Omar Brebesh (62) werd op 19 januari in Tripoli opgepakt door militieleden uit de westelijke stad Zintan. Volgens Human Rights Watch (HRW), dat het autopsierapport en foto’s van het lijk heeft gezien, is Brebesh als gevolg van meervoudige verwondingen overleden. Op foto’s van het lijk zijn striemen, snijwonden, een grote wond op een voetzool en verwijderde teennagels op het lichaam van Brebesh te zien. Dat laatste zou wijzen op marteling. In een politierapport dat HRW heeft ingezien staat dat een niet nader genoemde dader heeft toegegeven Brebesh te hebben gemarteld en daarna vermoord.

Waarvan Brebesh werd beschuldigd toen hij werd opgepakt is niet bekend. Hij werkte van 2004 tot 2008 in de Libische ambassade in Frankrijk, eerst als cultureel attaché en later als waarnemend ambassadeur. Tijdens de oorlog werkte hij op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tripoli. Ten tijde van zijn dood werkte hij als jurist op hetzelfde ministerie.

Folterpraktijken in Libië stapelen zich op

Buitenlandredacteur Carolien Roelants schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat er steeds meer van dit soort folterpraktijken voorkomen in Libië:

“Internationale beschuldigingen van routineuze folterpraktijken in Libië stapelen zich op sinds de omverwerping van het bewind van Moammar Gaddafi met de hulp van de NAVO. De regering heeft gezegd een onderzoek in te stellen. (…) Recente beschuldigingen van de Verenigde Naties, Amnesty International en Artsen zonder Grenzen van routineus martelen gelden eveneens de milities, die het grootste deel van de ongeveer 8.500 gedetineerden vasthouden. Artsen zonder Grenzen weigerde vorige week juist nog langer in de gevangenissen in Misrata te werken omdat van zijn staf werd verwacht dat ze gefolterde gevangenen medische verzorging gaf.”

Ook Sarah Lea Whitson, de directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika van HRW zegt dat sommige Libische milities helaas nog steeds gevangenen martelen en doden:

“Deze milities zullen mensen blijven martelen totdat ze ervoor verantwoordelijk worden gehouden. De leiders van Libië zouden de politieke wil moeten tonen om mensen die serieuze strafbare feiten plegen te vervolgen, ongeacht de rol die ze in de opstand hebben gespeeld.”

    • Judith Laanen