Hof geeft Rode Khmer-beul alsnog levenslang

Een van de grootste beulen van het Rode Khmer-bewind in Cambodja, Kaing Guek Eav, beter bekend als Kameraad Duch, is vanmorgen in hoger beroep alsnog tot levenslang veroordeeld wegens „schokkende, gruwelijke” misdaden tegen het Cambodjaanse volk. Duch (spreek uit: Doik) hoorde het vonnis zonder zichtbare emotie aan.

Het Hooggerechtshof van het speciale tribunaal, dat onder toezicht van de Verenigde Naties de daders van de genocide in Cambodja van de jaren '70 berecht, vond dat Duch in eerste instantie te licht was bestraft. Het stelde dat hij als commandant van de beruchte Tuol Sleng-gevangenis betrokken was geweest bij de dood van zeker 12.272 mensen. De 69-jarige Duch, die eerst 35 jaar had gekregen (maar met aftrek van voorarrest nog negentien jaar had te gaan), vond dat hij te zwaar was bestraft omdat hij slechts een ondergeschikte functionaris zou zijn geweest. Ook de aanklager ging in hoger beroep omdat hij juist vond dat de straf te licht was uitgevallen.

Volgens het Hof was aangetoond dat Duch zijn medewerkers trainde en zijn staf opdracht gaf tot systematische martelingen en de executie van gevangenen. Hij had de operaties zozeer gestroomlijnd dat de gevangenis, in de woorden van het Hooggerechtshof, was uitgegroeid tot een „fabriek des doods”.

„De straf moet streng zijn om soortgelijke misdaden te voorkomen, zonder twijfel behorend tot de ernstigste in de geschiedenis van de mensheid”, aldus rechter Kon Srim, president van het Hooggerechtshof. Na de val van het schrikbewind van de Rode Khmer, dat van 1975 tot 1979 duurde, wist Duch naar de jungle. Daar bracht hij twintig jaar door. Hij was vorige jaar de eerste functionaris die werd veroordeeld. Op het ogenblik lopen nog de rechtszaken tegen onder meer oud-president Khieu Sampan en partijideoloog Nuon Chea. Sommige voormalige Khmer-strijders, onder wie premier Hun Sen, zitten nu in de regering. (AP, Reuters)