Hillen: 35 procent minder geluidsoverlast door AWACS

Minister Hillen van Defensie heeft in een brief aan de Tweede Kamer beloofd (pdf) dat er minder geluidsoverlast zal komen van de AWACS-radarvliegtuigen die boven Zuid-Limburg vliegen. De Kamer dreigde met sluiting van het luchtruim als de overlast niet zou verminderen.

Volgens Hillen zal de geluidsoverlast van de vliegtuigbasis, die vlak over de grens in het Duitse Geilenkirchen ligt, afnemen met 35 procent. In de brief schrijft hij:

“Het kabinet is van mening dat de beoogde geluidreductie met ingang van 2012 met meer dan 2.340 vliegbewegingen kan worden bereikt, omdat een aanzienlijk deel van het totale aantal vliegbewegingen wordt uitgevoerd door vliegtuigen met moderne, stillere motoren (transportvliegtuigen, tankvliegtuigen, kleinere (bezoekende) vliegtuigen).”

De maatregelen die het kabinet heeft genomen om de geluidsoverlast tegen te gaan zijn onder andere meer vliegen met simulatoren, meer vliegen met stillere vliegtuigen van TNT-Airlines SA, vliegen op nieuwe routes voor de lokale trainingsvliegpatronen waarbij de woonkernen zoveel mogelijk gemeden worden.

Al jaren gesteggel om geluidsoverlast AWACS

In december dreigde de Kamer al voor een vliegverbod voor de AWACS-toestellen naar de NAVO te stappen als per 1 januari de gestelde grens niet gehaald zou worden. De vliegtuigen zouden kunnen worden uitgerust met stillere motoren, maar daar wil de NAVO niet ruim 1 miljard euro in investeren, zei een woordvoerder van Defensie in december. Het ministerie zei toen ook dat de beoogde geluidsreductie van 35 procent al behaald was, maar dat het validatiesysteem dat dat zou moeten meten nog niet klaar was.

Aanplanting nieuw bosgebied

Tegen de zin van Onderbanken en omwonenden moesten in 2006 enkele hectares bos in de gemeente verdwijnen, omdat de toestellen last van de bomen hadden bij start en landing. In de brief schrijft Hillen nu dat er nieuw bosgebied bijkomt:

“In een convenant uit 1988 tussen de gemeente Onderbanken en Defensie is vastgelegd dat Defensie drie hectare nieuw bosgebied zou aanleggen. In de periode voorafgaand aan het afzagen van bomen in 2006 heeft Defensie in bestuurlijk overleg met de gemeente, als gebaar van goede wil, toegezegd de in het convenant vermelde oppervlakte te verdubbelen naar zes hectare.”

    • Judith Laanen