Gingrich probeert vies woord te maken van Goldman

De grote winnaar van de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Florida deze week was in zekere zin de meest beruchte bank van Wall Street. De twee topkandidaten, Mitt Romney en Newt Gingrich, proberen elkaar in verband te brengen met de financiële crisis. Gingrich schildert zijn rivaal af als een vertegenwoordiger van de monsterlijke reuzeninktvis, zoals de grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs bekend staat. Romney bekritiseert zijn tegenstander wegens zijn royale salaris als adviseur van de federale hypotheekbank Freddie Mac, die de zeepbel op de woningmarkt oppompte. In een staat die nog danig lijdt onder de inzinking, trok Romney deze week aan het langste eind.

De strijd werd in Florida gevoerd via de ether. Romney, de voormalige gouverneur van Massachusetts, heeft er meer dan 15 miljoen dollar uitgegeven aan advertenties, vier maal zo veel als zijn concurrent. Eén van de reclameboodschappen van Romney in het bijzonder vestigde de aandacht op de rol van Gingrich bij het oppompen van de zeepbel op de woningmarkt.

In de advertentie werd betoogd dat de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden 1,6 miljoen dollar (1,2 miljard euro) opstreek bij Freddie, „terwijl gezinnen in Florida alles verloren bij de huizencrisis”. Dergelijke kritiek raakt een gevoelige snaar in Florida. In Tampa en Miami zijn woningprijzen met ongeveer de helft gezakt ten opzichte van de piek, volgens recete gegevens van S&P/Case-Shiller.

Hoewel Gingrich niet over dezelfde financiële vuurkracht beschikt als Romney, viel hij aan vanuit een andere hoek. Hij veroordeelde luidkeels de banden van zijn tegenstander met Wall Street, met het argument dat de vriendjespolitiek die volgens hem wordt bedreven door president Obama zou worden voortgezet bij een presidentschap van Romney. Tijdens een interview met Fox News stelde Gingrich zelfs dat de Republikeinen de verkiezing zouden uitverkopen aan Wall Street en Goldman Sachs als Romney wint.

Beide beschuldigingen zijn overdreven. Freddie besloot heus niet op advies van Gingrich om plotseling de eisen voor leningen te verlagen en olie op het vuur van de huizenhausse te gieten. En hoewel Romney een klant is van Goldman, en een flink bedrag aan campagnebijdragen heeft ontvangen van relaties bij de bank, betekent dat nog niet dat hij het bed deelt met de reuzeninktvis.

Met de beide ondernemingen is het heel verschillend gelopen. Goldman is een winstgevend bedrijf dat het overheidsgeld voor zijn redding snel heeft terugbetaald, met winst voor belastingbetalers. Freddie is een puinhoop in faillissement, met weinig hoop om ooit volledig te kunnen betalen voor zijn redding. Nu de stemmen zijn geteld, heeft Romney ruimschoots gewonnen. Dat is op zijn minst een kleine overwinning voor het gehavende imago van Goldman.

Vertaling Frank Kuin

    • Daniel Indiviglio