Galeries ongelukkig met nieuwe koers Art A’dam

De RAI denkt na over een bredere, nationale kunstbeurs, naast Art Amsterdam. Het plan om Art Amsterdam om te vormen tot een kleinere kunstbeurs met een meer internationaal profiel is bij een aantal Nederlandse galeriehouders niet in goede aarde gevallen.

De Nederlandse Galerie Associatie (NGA) heeft van een deel van haar leden gehoord dat zij het jammer vinden een brede beurs te verliezen. De RAI, eigenaar van Art Amsterdam, is op de hoogte van het ongenoegen. Een woordvoerder van de RAI zegt: „We weten dat er naast een exclusievere, compactere en internationale beurs als Art Amsterdam ook behoefte is aan een bredere, nationale kunstbeurs. We zijn hierover aan het nadenken.” Edo Dijksterhuis, directeur van Art Amsterdam, weet dat dit speelt, maar maakt zich geen zorgen. „Ons initiatief om Art Amsterdam te vernieuwen wordt gesteund door topgaleries.”

Op Art Amsterdam deden vorig jaar 135 galeries mee, waarvan ongeveer eenderde uit het buitenland. Dit jaar wil Dijksterhuis tachtig tot negentig galeries selecteren. Guus Broos, voorzitter van de NGA, vreest dat veel Nederlandse galeries buiten de boot zullen vallen. „Ik betreur het verdwijnen van de grote nationale kunstbeurs in Amsterdam. In de branche verwelkomen wij natuurlijk elk nieuw distributieplatform – wat een beurs uiteindelijk is – en elke beurs met een goed niveau, nationaal of internationaal.” Volgens hem heeft Art Amsterdam tot nu toe weinig internationaal publiek getrokken. „De meeste bezoekers komen gewoon uit Nederland.”

Geer Pouls, de Nederlandse eigenaar van galerie Brutto Gusto in Berlijn, heeft een brief gestuurd aan de directie van de RAI, waarin hij de internationale koers die Dijksterhuis wil varen, bekritiseert. Hij pleit ervoor de beurs weer om te vormen tot „Nederlandse kwaliteitsjaarmarkt, net als in Kopenhagen waar men ook geen andere deelnemers dan Scandinavische galerieën wenst”.

Art Amsterdam verandert sowieso van tijdstip. De beurs werd in voorgaande jaren in de maand mei gehouden, maar Dijksterhuis heeft besloten het evenement te verplaatsen naar september. Hij zegt dat te doen op verzoek van galeriehouders, omdat er in mei al veel andere internationale kunstbeurzen worden gehouden. Dijksterhuis: „Een aantal topgaleries heeft toegezegd deel te zullen nemen aan het nieuwe Art Amsterdam.” Namen wil hij nog niet noemen.

Ook de locatie van Art Amsterdam zal, noodgedwongen, moeten veranderen. In november vindt kunstbeurs PAN in de RAI plaats en haar organisatie heeft contractueel laten vastleggen dat er drie maanden voor en na de PAN geen andere kunstbeurs in de RAI mag worden georganiseerd. Volgens de RAI en Dijksterhuis wordt de nieuwe locatie van Art Amsterdam zeer binnenkort bekendgemaakt.

    • Claudia Kammer