Frans vliegpersoneel staakt volgende week vanwege nieuwe staakwet

Caption: Security workers in strike demonstrate at Paris Charles de Gaulle's international airport, on December 24, 2011 in Roissy-en-France, as French government decided to deploy police to the airport to ensure a strike by security workers. The strike by workers demanding wage increases continued for an ninth day, but has so far had a limited impact on international flights, with only some delays reported. AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT Stakend veiligheidspersoneel legde rond de kerst het Franse vliegverkeer deels stil. Foto AFP / Francois Guillot

Het personeel in de Franse luchtvaartindustrie legt volgende week van maandag tot en met donderdag het werk neer. Dat heeft de vakbond van het luchtvaartpersoneel vanavond bekend gemaakt, meldt persbureau AP.

Het gaat om het grondpersoneel, het cabinepersoneel en piloten. Op haar site meldt Air France dat de stakingen de maatschappij noodzaken vluchten te annuleren en het sluit vertragingen en annuleringen van vluchten op het laatste moment niet uit.

De werkonderbreking is gericht tegen een wetsvoorstel van de Franse regering, dat voorschrijft dat stakingen voortaan langer van tevoren moeten worden aangekondigd. Dit moet een minimale grens van dienstverlening garanderen voor reizigers. Vakbonden vinden dat de wet de rechten van de werknemers ondermijnt. De Nationale Assemblee heeft de wet al aangenomen. De Franse senaat stemt er op 15 februari over.

Rond de kerst werd het vliegverkeer boven Frankrijk ook al sterk ontregeld door een staking van veiligheidspersoneel. Vanwege een loonconflict legden zij het werk neer en moest politie worden ingezet om de veiligheidstaken over te nemen.

De stakingen in december:

    • Hans Klis