Even afkoelen

None

Dit paard heeft net een vroege ochtendtraining achter de rug. Het dier bereidt zich voor op de The Indian Derby, de jaarlijkse paardenrace in de Indiase miljoenenstad Mumbai. Het evenement, dat sinds 1943 wordt georganiseerd, is aanstaande zondag en trekt ieder jaar zo’n 25.000 toeschouwers.

Het paard zal flink hebben gezweet tijdens de training, want de temperatuur in Mumbai ligt rond de 30 graden. De Nederlandse eventingruiter Tim Lips heeft zelf nooit gezien dat een paard op deze manier afkoelt. Eventing is een discipline in de paardensport waarbij onder andere een terreinproef, dressuur en een springparcours aan bod komen.

Net als veel collega’s gooit hij na een zware wedstrijd meestal emmers met (koud) water over het paard heen. Of hij spuit ze nat met een waterslang. „Want ze moeten zo snel mogelijk weer op temperatuur worden gebracht.”

Het is nog een heel proces, het laten afkoelen van paarden na een zware inspanning, legt Lips uit. Nadat Lips water over het paard heeft gegooid wacht hij een halve minuut. In die tijd ontstaat er een „laagje” met zweet en water, wat Lips vervolgens met een zogeheten ‘zweetmes’ van de huid ‘afschraapt’. Daarna gooit Lips nogmaals een plas water over zijn paard Concrex Oncarlos.

Normaal ligt de lichaamstemperatuur van zijn paard rond de 36,5 graden, na een race is dit zo’n 38 of 39 graden. Na zijn wedstrijd tijdens de Olympische Spelen in Peking, waar de luchtvochtigheid erg hoog was, was de lichaamstemperatuur van zijn paard opgelopen tot liefst 40 graden.

Een paardenzwembad wordt ook gebruikt om paarden te laten revalideren na een blessure, vertelt Lips. Nederland heeft een aantal revalidatiecentra met zo’n bad.