EU wil dat Google nieuwe privacyregels uitstelt

Logo van Google op een deurmat bij het Franse hoofdkantoor van Google in Parijs. Foto Reuters / Jacques Brinon

Europese privacywaakhonden willen dat Google wacht met het invoeren van de nieuwe privacyregels, meldt persbureau AP. De waakhonden willen eerst onderzoeken of de regels niet in strijd zijn met de huidige privacywetgeving in de EU.

Afgelopen week kondigde Google de nieuwe privacyregels groots aan. Die nieuwe regels moeten de enorme hoeveelheid persoonsgegevens die het bedrijf via de zoekmachine, de e-maildienst Gmail en andere diensten verzamelt gaan reguleren. Het bedrijf is van plan deze regels op 1 maart van kracht te laten worden.

Fransen stellen onderzoek in naar privacyregels Google

Die lanceringsdatum van 1 maart moet nu misschien worden uitgesteld nu Jacob Kohnstamm, de voorzitter van Article 29 Working Party, een groep privacytoezichthouders in de EU, een brief (pdf) heeft geschreven aan Google’s president-directeur Larry Page. Daarin schrijft hij dat de Franse privacy-organisatie ‘Commission nationale de l’informatique et des libertés’ (CNIL) een onderzoek heeft ingesteld naar de nieuwe regels en wat ze betekenen voor gebruikers van Google in de EU.

“Totdat we ons onderzoek hebben afgerond vragen we om een pauze (in het inwerking stellen van de nieuwe regels) zodat we kunnen garanderen dat er geen misverstanden ontstaan over Google’s verplichtingen aan hun gebruikers en inwoners van de EU.” - Kohnstamm in een brief aan Google

Het is niet bekend wanneer het onderzoek af is, of dat er misschien specifieke oorzaken zijn voor het instellen van het onderzoek. EU-commissaris Mensenrechten en Justitie Viviane Reding is blij met het onderzoek:

Twitter avatar VivianeRedingEU Viviane Reding Good that Europe’s data protection authorities are ensuring @Google ‘s new privacy policy complies with EU law http://t.co/vsHfGWsW #EUDataP

Google wil lancering regels niet uitstellen

In een reactie zegt Google niet van plan te zijn in te gaan op het verzoek. Anthony House, een woordvoerder voor Google, zegt:

“We hebben de grootste mededeling ooit gedaan aan onze gebruikers en om die nu te vertragen zou voor significante verwarring zorgen, dus nee, we gaan de regels niet uitstellen. Privacywaakhonden in Europa kunnen niet van Google verwachten dat we ons beleid op pauze zetten.”

Wat doet dat nieuwe privacybeleid van Google eigenlijk?

Volgens techwebsite Tweakers.net zijn er geen aparte privacyvoorwaarden meer voor alle Google-diensten omdat deze voor een groot deel worden samengevoegd. Dat heeft ook als gevolg dat Google informatie over gebruikers breder kan inzetten en informatie uit verschillende diensten kan combineren.

Google past privacybeleid aan na klacht CPB

In november vorig jaar gaf Google nog gehoor aan een klacht ingediend door het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens. Het CBP had Google in april 2011 op de vingers getikt omdat het internetbedrijf gegevens van zo’n 3,6 miljoen wifirouters in Nederland had opgeslagen. Dat gebeurde tussen maart 2008 en mei 2010 met auto’s die foto’s maken voor de Google-dienst Street View. Het Google-besturingssysteem voor mobiele telefoons Android gebruikt de gegevens onder meer voor locatiebepaling van telefoons en om reclame van bedrijven in de buurt te tonen. Google paste hierop wereldwijd het beleid aan.

    • Judith Laanen