Eet meer geit

We eten steeds meer geitenkaas. Niet alleen die Franse chèvre. Nee, juist geitenkaas van eigen bodem. Dat is hartstikke leuk. Behalve voor de jonge bokjes, die geven namelijk geen melk. En eten doen we ze ook niet. In Zuid-Europa wel. Daar is een zuiglammetje van de geit een delicatesse. Negentig procent van onze zuigbokjes gaan dan ook richting het zuiden.

Het vervelende is dat de vervoersregels voor levend vee zijn aangescherpt, waardoor het rendabeler is om ze dood te vervoeren. Dat ze in Nederland geslacht worden, maakt het Hollandse zuigbokje echter duur voor de gemiddelde Zuid-Europeaan, die het toch al niet te breed heeft. Niet echt duurzaam.

Ook niet echt duurzaam is dat geitenbokjes geitenmelk drinken. Want van die melk willen wij kaas maken. Zonder moedermelk bouwen ze geen weerstand op. Veertig procent van die bokjes gaat dan ook direct van de stok. En dus wordt er op de mesterijen enorm veel antibiotica gebruikt.

Het belangrijkste wat wij kunnen doen om die geitenhouderij duurzaam te maken, is zelf geitenvlees eten, zegt de Livestock Research afdeling van TU Wageningen. Dus vroegen ze mijn vrienden van adviesgroep The Green Peas eens na te denken over een manier om geitenvlees aan de man te brengen. Daartoe zaten wij woensdag aan een heuse geitenproeverij. We aten schouder, schenkel, haas, entrecote, geitencurry en tacovulling van nek met cacao en paprika. Om een lang verhaal kort te maken: geit is lekker. Eet meer geit.

De absolute winner van de avond, en een goed instapgeitgerecht, was de sateh kambing van Green Peas’ Geert van Wersch.

Geitenvlees is (nu nog) moeilijk te krijgen. U kunt het proberen bij de Marokkaanse slager of op geitenvlees.com. Het schijnt dat de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos – die van dat heerlijke geitensoftijs – het ook verkoopt, maar dat moeten we maar niet tegen de kleintjes zeggen.

Als u het eenmaal heeft, snij het in blokjes van anderhalf bij anderhalve centimeter. Snij het puntje (circa eenderde) van de rode peper. Snij het overgebleven stuk met zaadjes fijn en doe dat met de knoflook, het citroensap, 8-10 eetlepels ketjap en zout en peper naar smaak bij de geit. Marineer enkele uren.

Rijg de blokjes op de spiesjes en gril die in een loeihete grilpan anderhalve minuut aan twee kanten. Zet vier minuten in een oven van 180. Serveer met de fijngehakte koriander en een saus van de gesnipperde rode ui, het fijngehakte overgebleven deel van de peper en een paar flinke scheuten ketjap.

    • Joël Broekaert