Degelijk werkstukje

Geert Wilders eist dat minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken de ambassadeur van de Bondsrepubliek op het matje roept. „NL-se regering moet Duitse ambassadeur ontbieden en met kracht de oren wassen over schandalige suggestie over PVV gedachtengoed”, twitterde hij gisteren (en we gaan het niet hebben over die spelfout, die foutieve tussen-n, noch over die grappige beeldspraak van de minister die echt kracht moet zetten om de oren van de ambassadeur schoon te krijgen). Aanleiding is de brochure Zwischen Propaganda und Mimikry, Neonazi-Strategien in Sozialen Netzwerken, op kosten van het Duitse ministerie van Justitie geschreven door de Amadeu Antonio Stichting, waarin Wilders wordt genoemd.

Die brochure valt als pdf te downloaden. Ik ben hem eens gaan lezen. Het is een degelijk werkstukje, waarin in kort bestek in kaart wordt gebracht van welke strategieën, symbolen, logo’s en citaten verschillende extreem-rechtse groeperingen gebruikmaken op sociale media. Het is een soort identikit. Als je de brochure hebt gelezen, kun je ze sneller herkennen. Dat je weet dat een voorkeur voor de muziek van Rammstein, in combinatie met een profielnaam ‘Halalvrij’ en citaten van Nietzsche kan duiden op een bepaalde politieke voorkeur. Dat je weet dat ‘88’ Heil Hitler betekent en dat ‘Gnls’ staat voor ‘Good night left side’. Handig voor ouders en opvoeders.

Wilders wordt zijdelings genoemd op pagina 23 in een passage over tegenstanders van de islam. Er staat alleen maar dat hij weleens het logo heeft gebruikt van een moskee met een kruis erdoor. Zo van dat hij geen moskeeën wil. In algemene zin wordt er over deze groeperingen gezegd dat ze de islam als een gevaar beschouwen voor Europa, dat ze de multiculturele samenleving waanzin vinden, dat ze een afkeer hebben van linkse partijen, die ze verantwoordelijk houden voor die waanzin, dat ze tegen toetreding van Turkije tot de EU zijn en dat ze bij tegenspraak een beroep plegen te doen op het recht van vrije meningsuiting.

In de Kamervragen die Wilders heeft gesteld spreekt hij van „schandelijke beweringen”. Ik vraag me oprecht af waar hij op doelt. Alles wat daar staat is toch gewoon waar?

    • Ilja Leonard Pfeijffer