De slavernij

Naar aanleiding van de recensie van Remco Raben over Carla Boos'' boek De slavernij (Boeken, 27-01-2012) maak ik u graag opmerkzaam op de bundels van Pater Paul Brenneker uit Curaçao. Raben schrijft: ‘Het blijft moeilijk het leven van een slaaf voor te stellen’. Brenneker publiceerde tien zogenaamde Sambumbu-boekjes Volkskunde van Curaçao, Aruba en Bonaire, in de jaren zestig en zeventig. Daarnaast bezit ik ook zijn boek Curacaoensia, Folkloristische aantekeningen over Curacao, (1961). Het lijkt mij dat een antropoloog en/of kenner van de geschiedenis van de slavernij uit deze opgetekende mondelinge overleveringen veel leert over de leefwereld van de slaven. Of de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag de reeks heeft, is momenteel niet na te gaan. De KB is on-line niet toegankelijk vanwege onderhoud.

E.A. Kallenborn, via e-mail

    • Via E-Mail
    • E.A. Kallenborn