De Nederlandsche Bank keert zich tegen splitsing van banken

De Nederlandsche Bank is tegen splitsing van banken in nutsbanken en zakenbanken, een aanbeveling van commissie-De Wit. Dat meldde de NOS gisteren. De commissie onderzocht het crisismanagement van de overheid tijdens de bankencrisis en het functioneren van toezichthouders en banken.

De DNB is tegen de splitsing van banken omdat het volgens Jan Sijbrand, directeur toezicht van DNB, waarschijnlijk erg moeilijk zal zijn om beleggers te vinden die willen investeren in een zakenbank. Wanneer een bank zou worden gesplitst, komen spaargeld, hypotheken en de leningen van kleine bedrijven bij de nutsbank. De rest van de bezittingen wordt eigendom van de zakenbank.

Volgens de commissie-De Wit worden de risico’s voor huishoudens en kleine bedrijven een stuk kleiner, mocht er wat misgaan aan de zakenkant van de bank. Maar Sijbrand zei tegen de NOS dat deze structuur onmogelijk is: „In een dergelijk systeem zijn er enkele veilige nutsbanken en een moeilijk te financieren restbank. Dat moet je absoluut niet doen.” NRC