De moeder aller wintersoepen

De temperatuur hoeft maar naar het vriespunt te lonken of Unox werpt zich op als beschermheer van de winterse buitensporten. Ongetwijfeld draagt de firma de vaderlandse folklore een warm hart toe, al zal het Unox vooral gaan om het uitventen van zijn erwtensoep en rookworst. Toegegeven, er zijn fabrikanten die beroerder soep koken, maar het

De temperatuur hoeft maar naar het vriespunt te lonken of Unox werpt zich op als beschermheer van de winterse buitensporten. Ongetwijfeld draagt de firma de vaderlandse folklore een warm hart toe, al zal het Unox vooral gaan om het uitventen van zijn erwtensoep en rookworst. Toegegeven, er zijn fabrikanten die beroerder soep koken, maar het resultaat is toch nooit meer dan matig. Zelfgemaakte, ambachtelijke soep blijft superieur. Welbeschouwd leveren de soepfabrikanten een opmerkelijke prestatie, ze maken met pakweg tweemaal zo veel verschillende ingrediënten – lees de tekst op de verpakking er maar eens op na – een soep die half zo lekker smaakt.

Nu de winter zijn voorlopige hoogtepunt heeft bereikt, is het weer tijd voor het jaarlijkse recept van de thuiskok voor de moeder aller wintersoepen. De vermeende horrorwinter mag natuurlijk niet gepaard gaan met horrorsoep. De smakelijkste, maar ook de vetste erwtensoep maak je met spek, hamschijf en varkenspoot. De gelatine zorgt voor heerlijke, welhaast mollige soep. Op www.nrc.tv geeft Janneke Vreugdenhil een kookdemonstratie. Wie denkt: ik zou best wel eens een gamel erwtensoep voor de hele ijsclub willen maken, kan bij nrc.nl op het weblog Honger & Dorst voor nadere instructies terecht.

Vandaag een recept voor een eenvoudige erwtensoep. Het kost wat minder tijd om hem te maken en het is ook in kleinere hoeveelheden goed te doen. Als elke erwtensoep smaakt hij beter na een overnachting. In boter gebakken broodsoldaatjes of roggebrood met spek zijn uiteraard goede begeleiders.

Breng twee liter water aan de kook met de spliterwten, de aardappel, tweederde van de selderijknol, de karbonaadjes, peper en zout. Laat de soep op een laag vuur 1 uur zachtjes koken of zo veel langer als nodig is om de spliterwten uit elkaar te laten vallen. Haal de karbonaadjes uit de soep. Haal het vlees van het been en snij het in stukjes.

Roer de soep goed door, zodat een gebonden geheel ontstaat. Doe het vlees terug in de soep. Laat de soep nog twintig minuten zachtjes pruttelen. Doe er eerst de wortel en de rest van de blokjes knolselderij bij, tien minuten later de prei. Snijd de gare rookworst in dunne plakjes. Voeg de carpaccio van rookworst twee minuten voor het einde van de kooktijd aan de soep toe. Laat de rookworst niet te lang meekoken, ze wordt er beslist minder lekker door. Roer het fijngeknipte selderijblad erdoor. Breng de soep op smaak met peper, zout en zo nodig een bouillonblokje. Als je nog doperwtjes in de diepvries hebt liggen, is het aardig om ook een handje doperwtjes in de soep te doen. Zitten er ook erwtjes in de erwtensoep.

Erwtensoep

Voor vier personen:

400 g spliterwten

½ grote selderijknol of 1 kleine, geschild in blokjes

2 aardappelen, geschild in blokjes

½ winterwortel in reepjes of halve schijfjes

2 preien in ringetjes

2 schouderkarbonaadjes (met been)

het fijngeknipte blad van 30 g takjes bladselderij

peper en zout

1 rookworst (laat verse rookworst eerst garen volgens de aanwijzingen op de verpakking of van de slager)

    • Joep Habets