Dagelijks light frisdrank geeft extra risico op hart- en vaatzieken

Mensen die dagelijks kunstmatig gezoete frisdrank zoals cola light drinken, hebben een met 43 procent verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Regelmatig koolzuurhoudende frisdrank drinken of af en toe een suikervrije variant drinken heeft dat nadelige effect op de gezondheid niet. Dat blijkt uit de Northern Manhattan Study in New York waarin onderzoekers het verband tussen leefgewoonten en ziekte van 2.564 stads-Amerikanen tegen het licht houden.

De resultaten van de studie werden deze week online gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Journal of General Internal Medicine. De proefpersonen werden gemiddeld tien jaar gevolgd.

In het onderzoek waren er 163 deelnemers die dagelijks tenminste één dieetfrisdrank dronken; bij 51 van hen trad een hartaanval of beroerte op. Deze groep was te klein om een relatie met de dosis dieetfrisdrank te kunnen leggen, schrijven de onderzoekers. Maar feit is wel dat de ziekteverschijnselen zich meer openbaarden bij de deelnemers die elke dag het meeste dieetfrisdrank dronken. De ene proefpersoon die dagelijks meer dan zes van zulke consumpties verorberde had ook hartklachten.

De resultaten wijzen niet uit of het drinken van kunstmatig gezoete frisdrank de oorzaak is van de grotere kans op hart- en vaatziekten. Het kan net zo goed zo zijn dat mensen ‘die de bui al zien hangen’, proberen over te schakelen op een gezondere variant en kiezen voor suikervrij. Maar het effect bleef wel bestaan als er werd gecorrigeerd voor het lichaamsgewicht.

De onderzoekers hebben nog geen zicht op welke stoffen in de light softdrinks verantwoordelijk zijn. Op basis van dit onderzoek bevelen wij nog niet aan om minder lightdranken te drinken, schrijven zij. Maar deze uitkomst noopt wel tot verder onderzoek, te meer omdat fabrikanten de suikervrije frisdranken presenteren als gezond alternatief.