Chaos na sneeuwval grotendeels voorbij - oppassen voor gladheid

Grote drukte op Utrecht Centraal. Foto Twitter / @eising

De chaos op de wegen en op het spoor die de sneeuwval vandaag veroorzaakte is grotendeels voorbij. De files zijn bijna voorbij en de treinen rond Utrecht en Amsterdam, waar vandaag de grootste problemen waren, rijden bijna allemaal weer. De ANWB waarschuwt automobilisten nog wel voor gladheid op de weg.

831 kilometer file

De sneeuwbuien die vandaag over het land trokken zorgden ervoor dat de Nederlandse snelwegen vanmiddag in een mum van tijd vaststonden. Op het hoogtepunt, rond 14.30 uur, stond er 831 kilometer file: een vierde plek in de ranglijst van langste files ooit. Vooral in de Randstad liep het vast, maar aan het einde van de middag was het ook in Noord-Brabant druk op de weg. De langste file van de dag stond op de A12 van Utrecht naar Arnhem. Tussen Utrecht en Veenendaal stond op deze snelweg 33 kilometer file.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden. Ze moeten rekening houden met gladheid door de combinatie van vastgereden sneeuw en temperaturen onder nul.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWB verkeersinfo Mensen: dit is linke soep. Naast gladheid nu ook dichte ~m~i~s~t~ in Noord-Holland, Flevoland en Noord-Brabant. Soms minder dan 100 meter.

Grote chaos op het spoor

De sneeuwval zorgde ook voor grote chaos op het spoor. Van en naar Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal lag het treinverkeer aan het einde van de middag helemaal plat.

De problemen rondom Utrecht ontstonden doordat twee wissels kapotgingen. “Dat had weer gevolgen voor de treinenloop”, aldus een woordvoerder van Prorail. Op Utrecht Centraal stonden vervolgens twee treinen waarvan de machinisten opeens op andere treinen bleken te zijn ingezet. “Het gevolg hiervan was filevorming rondom Utrecht.”
Door de problemen op Utrecht Centraal konden ook treinen vanuit Amsterdam die kant niet meer op en kwam ook het treinverkeer daar plat te liggen. Rond 18.30 uur kwam het treinverkeer weer mondjesmaat op gang, dankzij de over Amersfoort, Zwolle, Den Bosch, Breda, Rotterdam, Leiden en Schiphol lopende cirkel.

Hoeveel reizigers uiteindelijk zijn gestrand op beide stations, konden de NS en Prorail vanavond nog niet aangeven.

NS-directeur Bert Meerstadt over de problemen van vandaag.

Kamerleden willen opheldering van Prorail en NS

In Den Haag werd met onbegrip gereageerd op de chaos op het spoor. Een meerderheid van de Tweede Kamer van VVD, PVV, PvdA en GroenLinks willen een spoeddebat met minister Schultz van Infrastructuur en Milieu wil hebben over de problemen.

“Bij de eerste sneeuwval is het meteen weer mis”, aldus GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. Ze wijst erop dat de NS en Prorail tal van plannen hebben gemaakt om problemen bij winterweer te voorkomen. Ook zouden ze zorgen voor een betere informatievoorziening aan reizigers. “Maar daar hoor ik nu weer veel klachten over.”

Vandaag was de website van de NS lange tijd niet beschikbaar.

Prorail gaat eerst evalueren

In een reactie liet spoorbeheerder Prorail weten het nog te vroeg te vinden om te kunnen zeggen dat NS en Prorail hebben gefaald. “Maar het winterweer heeft heel Nederland geraakt. Er stond honderden kilometers file en ook het vliegverkeer kampte met problemen”, tekent de zegsman aan. Hij stelt dat uit een evaluatie moet blijken welke fouten niet hadden mogen worden gemaakt en welke problemen niet te voorkomen waren.

Lees hier ons liveblog over de chaos door de sneeuwval terug.