Censuur op de staatstelevisie

Je ziet dezer dagen regelmatig weer oppositiepolitici op de staatstelevisie verschijnen. Het is een interessante ontwikkeling, die een gevolg is van de massaprotesten.  Want de afgelopen vijf jaar werden oppositiepolitici op last van het Kremlin van het scherm geweerd.

Meestal verschijnen ze na een uur of elf in een of ander schreeuwerig discussieprogramma. Ze nemen het dan op tegen een Poetin-verdediger zoals de nationale clown en mayonaise-monopolist/miljardair Zjirinovski, die dan dronken schreeuwt dat Rusland dankzij hun activiteiten op een burgeroorlog afstevent.

Je hebt de indruk dat die programma’s live zijn, maar dat is allesbehalve waar. Boris Nemtsov trad bijvoorbeeld afgelopen weekend op in een talkshow en vertelde een paar dagen later wat ze uit de uitzending hadden geknipt. Zo werd door iemand uit het publiek  gevraagd wiens belangen Poetin eigenlijk diende. Nemtsov antwoordde daarop dat dat de belangen van zijn goede vriend Gennadi Timtsjenko zijn, een zakenman die naar Zwitserland is geëmigreerd en daar de export van 40 procent van de Russische olie beheerst. Als tweede noemde hij de gebroeders Rotenberg, ook oude vrienden uit Leningrad, die in een paar jaar tijd miljarden dollars hebben verdiend met  bouwactiviteiten voor Gazprom en de landelijke  productie van sterke drank. Als derde voorbeeld noemde hij de gebroeders Kovaltsjoek, die uit Gazprom activa hebben ‘ontvangen’ ter waarde van 60 miljard dollar. En als laatste meldde hij nog Poetins vrienden uit de datsjaclub Ozero en zijn collega’s van de FSB, die allen de afgelopen twaalf jaar miljardair zijn geworden.

Ook werden Nemtsovs vraag aan zakenman Jevgeni Tsjitsjvarkin en diens antwoord gecensureerd. Nemtsov vroeg hem hoeveel Russen naar hun vaderland zouden terugkeren en hoevelen dan hun miljarden dollars mee zouden nemen wanneer Poetin geen president zou worden. Tsjitsjvarkins antwoord was: er zouden miljoenen Russen terugkeren en ze zouden tientallen miljarden dollars meenemen. Het was niet op de buis te horen.

De derde vraag, die werd gecensureerd, was waarom er in Rusland een Afrikaanse corruptie en wreedheid bestaan. Nemtsov antwoordde dat dit kwam door het amorele regime en doordat Poetin de geboden ‘Gij zult niet stelen’ en ‘Gij zult niet doden’ niet respecteert en disloyaliteit als enige zonde ziet.

En zo volgden er nog een aantal vragen en antwoorden die de uitzending niet haalden.

Toen het publiek in de zaal, dat uit Moskou en de Moskou provincie kwam, moest stemmen voor Poetin als president, haalde hij maar 32 procent. Maar daar werd door de presentator verder geen aandacht aan geschonken. De conclusie dat Poetin waarschijnlijk een tweede ronde nodig heeft om te winnen, werd eveneens niet uitgezonden.

 

 

    • Michel Krielaars