Britse krant The Times verdacht van hacken van e-mail politierechercheur

Scotland Yard heeft zijn onderzoek naar afluisteren en hacken door Britse journalisten uitgebreid naar The Times. Een journalist van die krant zou e-mails hebben gehackt.

Het is de derde krant van uitgever News International van mediamagnaat Rupert Murdoch die wordt onderzocht. Journalisten van tabloid The Sun zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het omkopen van politieagenten, verslaggevers van de vorige zomer opgeheven tabloid News of the World hebben voicemails afgeluisterd.

Het onderzoek van Scotland Yard richt zich op drie terreinen: hacken, afluisteren en omkoping. Meer dan twintig journalisten zijn inmiddels gearresteerd en op borgtocht vrij in afwachting van een rechtszaak. Afgelopen zaterdag werden vier journalisten van The Sun aangehouden wegens het omkopen van politieagenten. Ook een politieagent is gearresteerd. Daarnaast werd een inval gedaan in de kantoren van News International in Londen.

Ondertussen doet in opdracht van de regering ook rechter Leveson onderzoek naar de werkwijze van de Britse media. Hij moet uiteindelijk komen tot regels voor (zelf)regulering.

De hoofdredacteur van The Times, James Harding, is opgedragen om opnieuw te verschijnen voor de commissie-Leveson. Tijdens een eerdere getuigenis verklaarde hij schriftelijk dat een verslaggever van zijn krant inderdaad had ingebroken in een e-mailaccount. Die behoorde toe aan een anoniem bloggende politieagent, The Times onthulde vervolgens diens naam.

De verslaggever is ontslagen, vertelde Harding rechter Leveson: „De journalist dacht dat hij informatie onthulde die in het algemeen belang was. Wij vonden echter dat hij niet voldeed aan wat er van een Times-journalist wordt verwacht.”

De 227 jaar oude The Times is een van de meest gerespecteerde kranten in het Verenigd Koninkrijk.