Berlusconi: ik keer niet meer terug in Italiaanse politiek

Caption: RNPS IMAGES OF THE YEAR 2011 - Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi reacts during a debate in the upper house of Parliament in Rome September 29, 2010. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: POLITICS) Silvio Berlusconi in september 2011, toen nog premier, tijdens een politiek debat. Foto Reuters / Tony Gentile

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi zal geen comeback maken in de Italiaanse politiek.

Berlusconi wees vandaag in de Britse zakenkrant Financial Times speculaties over een nieuwe kandidatuur beslist van de hand. “Ik ben opzij gestapt, zelfs in mijn eigen partij”.

In Berlusconi’s eerste interview sinds zijn aftreden betichtte hij de binnenlandse en buitenlandse pers ervan zijn val te hebben bewerkstelligd. Zij rekenden hem immers persoonlijk de financiële problemen aan waarin Italië verkeert. Ook de media-aandacht voor de beruchte partijtjes die hij gaf, de zogeheten bunga-bungafeestjes, en de heksenjacht die ‘linkse bestuurders’ op hem zouden hebben gemaakt zitten Berlusconi nog altijd hoog. Berlusconi:

“Hoewel ik over een meerderheid in beide kamers van het parlement beschikte ben ik met verantwoordelijkheidsbesef [...] terzijde getreden - en dat op elegante wijze.”

De ex-premier sprak in de Financial Times opnieuw zijn steun uit voor zijn partijgenoot Angelino Alfano. Berlusconi ziet in Alfano de beste lijsttrekker voor zijn partij bij de volgende verkiezingen, schrijft persbureau AP. Berlusconi prees voorts zijn opvolger Mario Monti om de hervorming van de arbeidsmarkt die de technocraat onlangs heeft voorgesteld.

Het tijdperk Berlusconi in een overzicht van de NOS:

    • Hans Klis