Alzheimer komt mogelijk door een infectieziekte

Het tau-eiwit zou als een besmettelijke ziekte om zich heen grijpen.

Rotterdam. Is de ziekte van Alzheimer vergelijkbaar met een infectieziekte? Amerikaanse onderzoekers hebben bij genetisch gemanipuleerden muizen laten zien dat de ziekte zich ontwikkelt doordat het zogeheten tau-eiwit van cel naar cel uitbreidt. Zo sterven de zenuwcellen een voor een, en raakt na verloop van tijd het geheugen aangetast. De Amerikanen onder leiding van Karen Duff van de Columbia University publiceerden hun resultaten woensdag online in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One. Een ander Amerikaans team, van Harvard University, kwam onafhankelijk tot vergelijkbare resultaten en zal deze binnenkort publiceren in het tijdschrift Neuron.

Al tientallen jaren buigen onderzoekers zich over het ontstaan van Alzheimer, in de hoop een manier te vinden om het voortschrijdende proces van geheugenverlies te stoppen of zelfs terug te draaien. Tot nu toe richtte dat onderzoek zich voornamelijk op beta-amyloïde, een eiwit dat zich in onoplosbare stolsels ophoopt in aangetaste delen van de hersenen. Maar alle geneesmiddelen die tegen Alzheimer zijn ontwikkeld zijn niet werkzaam gebleken.

Hoewel het onderzoek is uitgevoerd met muizen en het nog de vraag is of het precies zo werkt bij mensen, geven de nieuwe bevindingen hoop dat het ziekteproces kan worden doorbroken door met medicijnen het tau-eiwit aan te pakken. Waarschijnlijk is het tau-eiwit niet de enige oorzaak is van Alzheimer. NRC