Shell boekt 54 procent meer winst - ‘verwachte stijging’

Energiebedrijf Shell heeft het afgelopen jaar 54 procent meer winst geboekt dan in 2010. De winst liep op naar 28.6 miljard dollar, een forse stijging die het gevolg is van de hoge olieprijs.

Ook de omzet is flink gestegen. Uit de jaarcijfers, die vanochtend zijn gepresenteerd blijkt dat deze is toegenomen van 287 miljard naar 367 miljard dollar, een stijging van 28 procent. Alleen in het vierde kwartaal van vorig jaar viel de winst enigszins tegen en daalde met 4.3 procent.

Peter Voser, de huidige bestuursvoorzitter van Shell liet weten “tevreden” te zijn met de resultaten van het bedrijf naar aanleiding van de jaarcijfers. Volgens Marcel aan de Brugh, economieredacteur voor NRC-Handelsblad is de grote winststijging geen verrassing, aangezien de olieprijs in 2011 zeer hoog lag. Het levert Shell een luxeprobleem op volgens Aan de Brugh:

“De kasstroom, oftewel het geld dat dagelijks het bedrijf binnenkomt ligt momenteel veel hoger dan verwacht. Om deze reden gaat het dividend van Shell voor dit kwartaal met een cent omhoog naar 43 cent. Beleggers krijgen dus meer uitgekeerd voor hun aandelen, ook als de olieprijs weer daalt. Dat risico is niet heel groot, naar verwachting blijft de olieprijs hoog.”

Ook gaat het Shell het geld gebruiken om te investeren volgens Aan de Brugh:

“Het bedrijf maakt dertig miljard dollar vrij om te investeren, waarvan tachtig procent wordt gebruikt voor het zoeken en ontginnen van nieuwe gasvelden om nieuwe bronnen te kunnen aanboren.”