Wilders eist uitleg over folder met ‘waarschuwing’ voor extreemrechts

Een verzameling sites en netwerken die volgens een Duitse brochure 'neonazi-strategieën' verspreiden. Beeld netz-gegen-nazis.de

Geert Wilders eist dat de Duitse ambassadeur op het matje wordt geroepen over een Duitse brochure waarin wordt gewaarschuwd voor extreemrechtse opvattingen. In de folder wordt de PVV als voorbeeld genoemd.

In de brochure, die is betaald door het Duitse ministerie van Justitie, staat onder meer dat rechts-populistische of rechts-radicale opvattingen een voedingsbron kunnen zijn voor terrorisme. In die brochure, getiteld Neonazi-Strategien in Sozialen Netzwerken, wordt Wilders tweemaal genoemd. Ook staat er een kleine foto van de PVV-leider in de brochure.

Wilders meent dat het gedachtengoed van de PVV daardoor geassocieerd wordt met Duitse neonazi’s. Hij heeft vragen gesteld aan minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) en roept de minister via Twitter op de Duitse ambassadeur te ontbieden.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders NL-se regering moet Duitse ambassadeur ontbieden en met kracht de oren wassen over schandalige suggestie over PVV gedachtengoed #Kamervragen

De folder, geschreven door de Amadeu Antonio Stichting, zegt uitleg te geven over ‘neonazi-strategieën in sociale netwerken’ en geeft aan dat de inhoud “het gezicht van gevaar” uitlicht. Tien procent van alle Duitsers zou namelijk een populistische rechtse houding hebben volgens de auteur. Het aantal mensen in Duitsland dat geweld tegen minderheden steunt is met “zestien procent toegenomen”, zo staat in het voorwoord vermeld, die ondertekend is door Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, de Duitse minister van Justitie.

“Deze ontwikkelingen kunnen een vruchtbare voedingsbodem vormen voor een neonazi-tak die zonder onderscheid wil doden. We kunnen deze niet laten groeien. Er zijn mensen die van deze gruweldaden houden, en die worden via sociale netwerken op internet in hun gewelddadige doelen bevorderd. Er zijn tal van extreemrechtse mensen met internet en Facebook die volgelingen zoeken op plekken waar je ze niet verwacht. Met deze brochure is door het fonds een onmisbare gids ontwikkeld. Met deze praktische toolkit kunnen anti-democratische strategieën herkend, en tegenargumenten ontwikkeld worden. Ik raad alle jongeren, ouders, opvoeders en leraren aan om de brochure te lezen.”

In de brochure wordt Wilders tweemaal genoemd. Eén keer omdat rechts-extremistische groeperingen het logo van de PVV zouden gebruiken en éénmaal omdat de Duitse politieke partij Die Freiheit Wilders uitnodigde voor een bijeenkomst.