Wilders: Duitse diplomaat op matje over brochure

PVV-leider Geert Wilders is boos over een mede door het Duitse ministerie van Justitie betaalde brochure en wil dat de Duitse ambassadeur ontboden wordt. In die brochure, getiteld Neonazi-Strategien in Sozialen Netzwerken, wordt Wilders tweemaal genoemd. Ook staat er een kleine foto van de PVV-leider in de brochure.

Wilders meent dat het gedachtengoed van de PVV daardoor geassocieerd wordt met Duitse neonazi’s. Hij heeft vragen gesteld aan minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) en roept de minister via Twitter op de Duitse ambassadeur te ontbieden. Wilders in zijn tweet: „NL-se regering moet Duitse ambassadeur ontbieden en met kracht de oren wassen over schandalige suggestie over PVV gedachtengoed.”

Hij was vanochtend niet bereikbaar voor een uitgebreidere toelichting. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet vanochtend weten dat het „contact heeft met de Duitse autoriteiten” en dat het later met een reactie zal komen. Ook de Duitse ambassade werkte vanochtend nog aan een officiële reactie.

Wilders baseert zijn Kamervragen op een artikel in De Telegraaf van vandaag waarin de krant stelt dat de Duitse regering het gedachtengoed van de PVV-leider mede als voedingsbodem voor neonazi’s ziet. In de Kamervragen die Wilders stelt, suggereert hij dat de Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, in het voorwoord van de brochure een koppeling maakt tussen zijn gedachtengoed en dat van Duitse neonazi’s. In het voorwoord van de bedoelde brochure, die is ondertekend door de Duitse minister van Justitie, staat de PVV noch Wilders vermeld.

In de brochure wordt Wilders tweemaal genoemd. Eén keer omdat rechts-extremistische groeperingen het logo van de PVV zouden gebruiken en éénmaal omdat de Duitse politieke partij Die Freiheit Wilders uitnodigde voor een bijeenkomst.

De brochure, waarin het gebruik van sociale netwerken zoals Facebook door rechts-extremistische groeperingen wordt beschreven en dat bedoeld is voor scholieren en ouders, werd mede gefinancierd door het Duitse ministerie van Justitie.

Ook Google Deutschland betaalde mee aan de totstandkoming van de tekst.