Weer

De winter is voorlopig verankerd in ons land: het blijft minstens tot en met halverwege volgende week vriezen.

Het was ijzig koud vanochtend. Met een stevige noordoostenwind lag de gevoelstemperatuur ergens tussen-15 en -20 graden. In de loop van de dag nam de wind in kracht af en maakte de zon een boel goed, maar vriezen bleef het overal.

Vanavond koelt het onder de heldere hemel weer snel af. Het gaat matig tot streng vriezen, tussen -5 graden op de Wadden tot -12 graden in Limburg. De ijsvloer dikt hierdoor overal weer verder aan. Tegen de ochtend neemt de bewolking in de noordelijke provincies toe en gaat het sneeuwen.

De sneeuw breidt zich in morgenochtend naar het zuiden toe uit. In de middag gaat het ook in het midden en later zuiden van het land sneeuwen. Dan wordt het in het noorden juist droog. Lokaal kan meer dan 5 cm sneeuw vallen. De temperatuur loopt in de kustregio’s op tot rond het vriespunt vanwege de wind die van zee gaat waaien en stevig kan worden. Elders blijft het 1 tot 5 graden vriezen.

Vanaf het weekeinde is het vrijwel overal droog en zonnig. Zowel ’s nachts als overdag vriest het, lokaal zelfs streng in de nachten.