Waag Society

Instituut voor kunst, wetenschap en technologie. Amsterdam. Inl. waag.orgSubsidie 1,85 miljoen (structurele Rijk 780.000, structurele gemeentelijk 80.000. Daarnaast projectsubsidies). Inkomsten 2,63 miljoen (onder andere onderzoek in opdracht maar ook digitale installaties voor bijvoorbeeld erfgoed).In dienst 52 fte (70 medewerkers)Publieks- en onderzoeksactiviteiten: Circa 200 per jaar in binnen- en buitenland.

Waag Society is in 1994 voortgekomen uit de Digitale Stad, de eerste publieke gemeenschap op internet in Nederland. De organisatie houdt zich bezig met maatschappelijke en culturele vraagstukken en verbindt die aan innovatieve technologie. Zo heeft Waag Society het project ‘Apps voor Nederland’ ontwikkeld voor drie ministeries. Momenteel wordt onder meer gewerkt aan een ‘Fairphone’, een fairtrade telefoon zonder kobalt. „We zijn een laboratorium dat kunstenaars en ontwerpers samenbrengt”, licht directeur Marleen Stikker toe. „Zoals een schilder verf heeft, hebben wij technologie.

Waag Society is gevestigd op twee locaties. De kantoren zitten in Pakhuis De Zwijger, de publieksactiviteiten vinden plaats in het Waaggebouw aan de Nieuwmarkt. Het 17de-eeuwse Theatrum Anatomicum wordt ook verhuurd aan derden. In de Waag is ook het ‘fablab’, dat onderzoek doet naar 3D-printen, robotica en geavanceerde architectuur. Er werken ook animatie- en filmmakers met behulp van de allernieuwste audiovisuele technieken.

Het kabinet wil ontwikkelinstellingen als Waag Society vanaf 2013 geen structurele subsidie meer geven. Wel mogen ze subside aanvragen bij het Stimuleringsfonds voor Architectuur, dat omgevormd wordt tot fonds voor de creatieve industrie. Ook vraagt Waag Society weer subsidie aan bij de gemeente Amsterdam en Europa. „Wij zijn goed in staat om eigen inkomsten te werven”, zegt Stikker. „Maar zonder subsidie zouden we niet de verbinding kunnen maken tussen wetenschappers en kunstenaars.”

    • Claudia Kammer