VS beogen snelle aftocht uit Kabul

De Amerikanen achten de tijd plotseling rijp voor een versneld vertrek van hun troepen uit Afghanistan. De toestand is echter de laatste tijd niet merkbaar verbeterd.

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta zei het gisteren tijdens een NAVO-bijeenkomst onomwonden: de Amerikaanse troepen willen zich een jaar eerder terugtrekken uit het inmiddels tien jaar durende conflict in Afghanistan. Niet in 2014, zoals eerder was gezegd, maar al in 2013 zullen veel soldaten naar huis gaan. Daarna zullen ze zich vooral richten op het opleiden van Afghaanse troepen en het adviseren van de regering van president Hamid Karzai.

Is Afghanistan dus klaar om op eigen benen te staan? Dat is de vraag. Allereerst is onduidelijk in hoeverre de Afghaanse troepen al binnen twee jaar op eigen benen kunnen staan. Terwijl Panetta zich volledig wil richten op het trainen van de Afghaanse veiligheidsdiensten, liet zijn eigen ministerie in Washington gisteren weten dat steeds vaker de trainers van de internationale veiligheidsmacht ISAF slachtoffer zijn van aanslagen door hun pupillen. Van de 42 dodelijke aanvallen sinds 2007 is 75 procent gebeurd in de afgelopen twee jaar. Ook gisteren kwam er zo weer een ISAF-soldaat om het leven. Niet voor niets sprak een eerder uitgelekt NAVO-rapport over deze pijnlijke kwestie van een groot wantrouwen tussen de Afghaanse soldaten en hun Amerikaanse trainers.

Gisteren lekte bovendien een nieuw NAVO-rapport uit dat stelt dat steeds meer Afghaanse veiligheidstroepen samenwerken met de Talibaan. Het rapport bevat interviews met 4.000 Talibaan en Al-Qaeda-gevangenen. De Afghaanse troepen zouden niet alleen deals sluiten met de Talibaan om een gebied onder controle te krijgen, maar ook hun wapens aan hen verkopen.

Ook laten deze kennelijk zeer gemotiveerde gevangen strijders weten dat ze staan te popelen om Afghanistan over te nemen. Of dit beeld gedeeld wordt door andere strijders, die de laatste jaren harde klappen hebben gekregen van de Amerikanen en hun bondgenoten, is onzeker.

De Amerikanen willen intussen ook onderhandelen met de Talibaan. Hiertoe zou door de Talibaan een politiek kantoor geopend worden in Qatar voor gesprekken. Maar een van de belangrijkste spelers in dit proces – president Hamid Karzai – blijkt nog steeds niet aan boord. Terwijl de Afghaanse regering twee weken geleden nog liet weten mee te zullen werken, lekte deze week uit dat Karzai liever buiten de Amerikanen om onderhandelingen met de Talibaan aangaat in Saoedi-Arabië.

De Talibaan-woordvoerder, van wie niet bekend is waar hij zich bevindt, liet binnen een paar uur weten dat Karzai dat kon vergeten. „De Afghaanse regering is een marionettenbewind.” Maar hij zei ook dat de gesprekken met de VS nog in een pril stadium zijn. „We moeten eerst vertrouwen winnen aan beide kanten en dat proces is nog niet begonnen.”

Ondanks Panetta’s aankondiging weten velen in Kabul – ook de Talibaan – dat president Obama dit jaar ook strijdt voor zijn herverkiezing. Een thema om de steun van de Amerikanen te winnen is om de militairen zo snel mogelijk weer te laten terugkeren. Of dat ook betekent dat het beter gaat in Afghanistan lijkt daarbij niet de hoofdvraag.

    • Bette Dam