Vier beweringen over ACTA

Thalia Verkade

A demonstrator holds up a Guy Fawkes mask during a protest against Poland's government plans to sign international copyright agreement ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), which faces strong opposition from Internet activists, in front of the European Union office in Warsaw January 24, 2012. The government websites have been attacked on Sunday and are still paralyzed. Internet activists say the agreement will limit freedom of expression and can lead to censorship. REUTERS/Peter Andrews (POLAND - Tags: POLITICS) REUTERS
De aanleiding Op internet is grote ophef ontstaan over het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, kortweg ACTA, een verdrag van 38 landen, waaronder de EU-landen, de VS en Japan, tegen vervalsing en illegaal kopiëren, van tasjes tot mp3’s. Volgens Anonymous en andere actiegroepen heeft het verdrag dramatische gevolgen voor onze internetvrijheid. nrc.next checkt vier beweringen, afkomstig uit het veel bekeken YouTubefilmpje Stop ACTA! van Anonymous (ruim twee miljoen keer bekeken).

‘Het wordt allemaal in het geheim besproken.’

„Een maskerade waar ik niet meer aan mee wil doen.” Zo noemde Kader Arif, rapporteur voor ACTA in het Europees Parlement, het verdrag vorige week. Om duidelijk te maken dat hij de manier waarop het verdrag tot stand is gekomen sterk afkeurt, legde hij op de dag van de ondertekening ervan zijn functie neer. Volgens hem is er niet met het maatschappelijk middenveld overlegd en is er vanaf het begin af aan geen transparantie geweest.

Uit Wikileaks-documenten blijkt dat een (Zweedse) ACTA-onderhandelaar namens de EU tegen de Amerikaanse ambassade in Stockholm heeft gezegd dat „de geheimzinnigheid erg schadelijk is gebleken voor het onderhandelingsklimaat in Zweden. Door de geheimzinnigheid rondom de onderhandelingen wordt de legitimiteit van het gehele proces in twijfel getrokken”.

Uit een andere cable blijkt dat het de bedoeling is geweest om met ACTA bestaande auteursrechtenorganisaties te omzeilen, met een „gouden standaard” , waaraan andere landen waar het minder goed is gesteld met die rechten, zich later zouden moeten committeren. Een Japanse onderhandelaar, die maande tot haast, zei: „Het nieuwe verdrag zou als maatstaf kunnen dienen om de staat van de markteconomie in landen als China en Rusland te meten.”

Bovenstaande bewering uit het filmpje ‘Stop ACTA!’ beoordelen wij op grond hiervan als waar.

    • Thalia Verkade