Vervlochten jubelstemmen

pop Wooden Saints: I Know Why Your House Is On Fire

Eindelijk is er een Nederlandse band die de samenzang van Belle & Sebastian, het Schotse wonder van onopgesmukte onschuld, benadert. Veel zangers laten tegenwoordig graag horen hoe ze hun stemmen met elkaar vervlechten. Dat klinkt mooi en toch mannelijk. Maar het bijzondere van Wooden Saints is dat de zangers zingen als koorknapen: met vervlochten jubelstemmen in liedjes als The Elephant en Away With The Villain.

Wooden Saints heeft de vorm van een collectief. Kernleden zijn toetsenist Arjen de Bock en drummer Viktor van Woudenberg, en medestudenten van het conservatorium. Hun cd I Know Why Your House Is On Fire ontstond uit sessies met muzikanten van gevestigde bands als Bettie Serveert en Houses. Sommige nummers maken onmiddellijk indruk, zoals de wiegende ballade Platypus, waarin zangeres Tessa Douwstra ruimte krijgt om haar gepijnigde maar heldere stem langs de melodie te laten klauteren. Andere liedjes zijn stroever, opgeluisterd met akoestische instrumenten. Daarin lijkt nog niet genoeg samenhang gevonden. Maar ook hier komen bijzondere momenten voorbij, zoals een mooie rol voor een trombone.

    • Hester Carvalho