Vastgoedmagnaat Trump steunt Romney - ‘geen game-changer’

Caption: Donald Trump talks to reporters prior to a news conference in Las Vegas. Thursday, Feb. 2, 2012, with Republican presidential candidate, former Massachusetts Gov. Mitt Romney, where Trump says he will endorse Romney. (AP Photo/Gerald Herbert) Donald Trump voor zijn bekendmaking in Las Vegas. De vastgoedmagnaat koos er vanavond voor Mitt Romney te steunen als Republikeinse kandidaat voor het presidentschap. Foto AP / Gerald Herbert

Vastgoedmagnaat Donald Trump heeft vanavond zijn steun uitgesproken voor de Republikeinse presidentskandidatuur van Mitt Romney. Trump zei tot zijn beslissing te zijn gekomen na een aantal ontmoetingen met Romney de afgelopen maanden.

Ook de optredens van Romney in de Republikeinse debatten en zijn harde houding ten opzichte van China waren voor Trump reden om Romney te steunen. Trump deed zijn aankondiging in zijn hotel in Las Vegas, meldt persbureau AP.

Volgens onze correspondent Guus Valk zal de steun van Trump niet veel uitmaken voor het succes of falen van Romney. Valk:

“Dit is een gebeurtenis die niet veel effect zal hebben. Trump heeft opportunistisch gekozen voor Romney, nu die doorgebroken lijkt te zijn. Maar veel kiezers zullen hun keus voor de Republikeinse kandidatuur niet laten afhangen van de vastgoedmagnaat. Trump is natuurlijk een bekend figuur in de VS, maar hij overschat ook zijn eigen populariteit. Het is leuk voor Romney, maar het is zeker geen game-changer. Waarschijnlijk blijft het ook alleen bij een aanbeveling van Trump, ik heb nog nergens gezien dat hij daadwerkelijk de portemonnee gaat trekken.”

Romney is opmerkelijke keus voor Trump

De keus van de vastgoedmagnaat is opmerkelijk. Eerder vandaag kwamen geruchten naar buiten dat hij juist tegenstander Newt Gingrich zou steunen. In het verleden liet Trump zich negatief uit over Romney. De vastgoedmagnaat zegt nu dat dat negatieve commentaar voortkwam uit een gebrek aan kennis over Romney.

In dit interview eerder dit jaar met CNN noemde Trump Romney iemand die “banen schrapte”, een scheldwoord onder de Republikeinse aanhang.

Eerder had Trump nog aardige woorden over Gingrich

Trump had eerder deze week op televisiezender CBS nogeen goed woordje over voor Gingrich:

“Hij [Gingrich] heeft fantastische ideeën. Hij is erg slim, hij is hard en hij is een sterke debater.”

Trump leek zich vorig jaar ook nog zelf kandidaat te willen stellen als Republikeinse presidentskandidaat. Maar hij trok zich terug toen bleek dat hij weinig kans maakte.

De laatste tijd speelde hij openlijk met de gedachte zich als een onafhankelijke presidentskandidaat te presenteren bij de verkiezingen later dit jaar, mocht de Republikeinse partij geen kandidaat kiezen die hem zinde. Maar Trump zei eerder deze week ook:

“Als [Gingrich] wint, doe ik absoluut niet mee aan de verkiezingen.”

    • Hans Klis