Unilever verwacht een lastig 2012

Het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern Unilever heeft een jaarwinst van 4,6 miljard euro geboekt, een procent meer dan de winst over 2010. Het levensmiddelenbedrijf behaalde een omzet van 46,5 miljard euro, 6,5 procent meer dan in 2010. Dat maakte Unilever vanochtend voor het openen van de beurs bekend.

Unilever profiteerde vooral van een sterke omzetgroei in Azië en Afrika. In Zuid-Afrika, Indonesië en Vietnam nam de omzet toe met meer dan 10 procent. Ook beleefde Unilever een goed jaar in China, India en Turkije. Opkomende markten zijn inmiddels goed voor meer dan de helft van de omzet van Unilever. In West-Europa groeide de omzet met 0,7 procent nauwelijks. Ook in Noord-Amerika was de omzetgroei met 2,1 procent bescheiden.

Het derde grootste levensmiddelenbedrijf ter wereld verkocht vorig jaar vooral meer verzorgingsproducten. De omzet van de divisies Personal Care (Andrélon, Axe, Dove, Zwitsal) nam met 8,2 procent toe. De omzet van de divisie Home Care (Cif, Omo, Sunlight) nam met 8,1 procent toe. De omzet van alle voedingmiddelen (bijvoorbeeld Knorr, Becel en Bertolli) nam met 4,9 procent toe.

Ondanks de hogere winst en hogere omzet vond financieel topman Jean-Marc Huët het afgelopen jaar een van de moeilijkste jaren die hij heeft meegemaakt. „De wereldeconomie staat er slecht voor en wij verwachten dat dat een poos zo blijft”, aldus Huët. „Zelfs in opkomende economieën zien wij een verzwakking in een paar van onze belangrijke markten.”

Huët noemde Rusland als de belangrijke opkomende markt waar de prestaties achterbleven. „In Rusland en Oost-Europa ligt nu de focus, daar moeten wij verbeteren”, aldus de financieel directeur.

Unilever verwacht dat dit jaar ook geen gemakkelijk jaar zal worden. Ook in 2012 zal het bedrijf hinder ondervinden van slechte macro-economische omstandigheden. Topman Paul Polman verwacht dat de hoge grondstoffenprijzen de kosten omhoog zullen drijven, maar minder dan vorig jaar.

Unilever heeft daarmee last van de disbalans in de wereldeconomie. Het Westen heeft nog altijd veel last van de gevolgen van de schuldencrises. De Amerikaanse economie herstelt langzaam, terwijl de Europese economie op een nieuwe recessie afstevent. Tegelijkertijd blijft de vraag naar belangrijke grondstoffen groot door de economische ontwikkeling van China, Zuid-Oost Azië en Latijns-Amerika.

Op de beurs in Amsterdam stond Unilever rond het middaguur 2,9 procent lager. Een aandeel was 25,14 euro waard. Daarmee presteerde Unilever slechter dan de AEX die rond het middaguur 0,75 procent lager stond op 322 punten.