‘Uitgeverij ziet niks in e-book’

De verspreiding van Nederlandstalige e-books wil maar niet doorzetten. Uit de masterscriptie van letterkundige Floor Schrijvers blijkt waarom. Uitgevers vrezen piraterij.

Naast het gemis van een helder ‘verdienmodel’ en de beperkte mogelijkheden van e-readers, is angst voor piraterij een van de voornaamste redenen waarom Nederlandse uitgevers terughoudend blijven in het uitgeven van e-books. Die conclusie trekt letterkundige Floor Schrijvers in haar masterscriptie Kalkoenen, profeten en uitvinders, waarvoor ze vijftien uitgevers interviewde.

Digitaal lezen is in de VS de afgelopen jaren volledig ingeburgerd geraakt, maar groeit in Nederland slechts met mate. Afgelopen jaar verdubbelde de Nederlandse e-bookomzet tot 7,6 miljoen euro. Dat is 1,3 procent van de totale boekenmarkt.

In Nederland blijft het aanbod van e-books gering en is de prijs relatief hoog. Volgens Schrijvers komt dat doordat uitgevers niet goed zien hoe ze er geld mee kunnen verdienen. „Uiteindelijk is de besparing aan papierkosten relatief klein, een e-book is voor een uitgever niet eenvoudig veel goedkoper te maken. Volgens het standaardcontract dat de meeste uitgeverijen hanteren, krijgen auteurs bij een e-book een royalty van 25 procent, terwijl die in het geval van een fysiek boek 10 procent bedraagt. Omdat ook het btw-tarief op e-books hoger is en ze al goedkoper zijn dan fysieke boeken, wordt de winstmarge steeds kleiner.”

Volgens Schrijvers vinden uitgeverijen dat investeren in een digitale editie niet zinvol is. Sommige uitgeverijen hebben een relatief conservatieve doelgroep. Die wil graag een mooi boek in handen hebben. Ook piraterij boezemt de uitgevers angst in, bleek uit Schrijvers’ onderzoek. „In Duitsland en Frankrijk is dat in korte tijd een groot probleem geworden. 62 procent van de Duitse e-books is illegaal.”

Uitgevers zien bovendien weinig in de e-readers die nu op de markt zijn. Schrijvers: „Die bieden weinig mogelijkheden voor kleur en illustraties. Veel uitgevers verwachten dat e-books uiteindelijk vooral op de iPad en andere tablets gelezen zullen worden.” Zo lijkt de consument er ook over te denken. Vorig jaar ging de Nederlandse fabrikant van de BeBook e-readers failliet, boekhandel Selexyz verkoopt zijn OYO-readers inmiddels voor de helft van de prijs.

Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Dinsdag 31 januari 2012, pagina 18 - 19.